MILANKO BALEŠEVIĆ- BIKS, DIREKTOR MB MOTORS DOO, DERVENTA

NASLOVNICA

INTERVJU MILANKO BALASEVIC, DIREKTOR MB MOTORS DOO

MILANKO BALEŠEVIĆ- BIKS, DIREKTOR MB MOTORS DOO, DERVENTA

GRADIMO I KREIRAMO
NOVI STIL ŽIVLJENJA

Tekst Rašid Hakić
Fotografije MB Motors doo

Zahvaljujući geografskom položaju, razvijenom poduzetničkom duhu privrednika i općinskoj administraciji kao nadasve kvalitetnom servisu, općina Derventa pripada društvu najrazvijenijih lokalnih bh. zajednica.
Brojne su pozitivne poduzetničke priče u Derventi, a jednu od njih upotpunjava i poslovno društvu MB Motors, čiji osnivač, vlasnik i direktor je Milanko Balešević.
Naime, priča o MB Motorsu priča je o uspjehu.
Ovaj mladi čovjek, iza kojeg stoji niz godina boravka i rada u inostranstvu, gdje je, pored ostalog, uspješno vodio sopstvenu građevinsku firmu, danas bitno mijenja izgled gradskog područja Dervente, omogućavajući rješavanje jednog od osnovnih pitanja čovjeka – stambenog. Gradeći stambene i poslovne prostore sa poslovnom filozofijom kreiranja novog stila življenja, aktivnosti je proširio i na šire okruženje.

OD USPJEŠNE PRODAJE MOTORNIH VOZILA DO LIDERSTVA U STANOGRADNJI

BUSINESS MAGAZIN:
Gospodine Balešević, kada ste osnovali MB Motors i sa kojom prvotnom djelatnošću?

M. BALEŠEVIĆ:
Privredni subjekt MB Motors osnovan je u martu mjesecu 2014. godine sa početnim kapitalom od 180 000,00 KM, koji sam stekao boraveći i radeći niz godina u Italiji.
Osnovna djelatnost firme na startu je bila prodaja putničkih vozila uvezenih iz EU, gdje su ostvareni jako dobri rezultati i prodaja preko 200 vozila u prve dvije godine rada.
Treba istaći da je MB Motors d.o.o. među prvim napravio salonsku prodaju i izložbu skupocjenih automobila, te slikanje u zatvorenom prostoru, gdje smo ostvarili korak iznad drugih u tom poslu.
Zbog prezasićenosti tržišta polovnim vozilima, 2015. godine počinjemo se baviti investicijama u nekretnine i stanogradnju, poslu koji sam dvanaest godina radio u inostranstvu, pri čemu sam stekao osnovno znanje i veliko iskustvo.

GRADIMO DA TRAJE

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kojom dinamikom i u kom pravcu se razvijalo poslovanje MB Motors-a?

M. BALEŠEVIĆ:
2016 godine je završena izgradnja savremenog objekta u Polju kod Derventi, površine 650 metara kvadratni, čiji sadržaj čine servis za putnička i teretna vozila.
Objekat je bio rentiran u zakup tri godine firmi Unitrade d.o.o., a posle toga MB Motors d.o.o. nastavlja samostalno sa radom.
Naša poslovna jedinica Servis Polje jedan je od najmodernih i opremljenih auto servisa u Posavini, u kome je moguće uraditi brzi servis vozila, dijagnostiku, servis klime i optiku trapa, te po pristupačnim cijenama nabaviti skoro sve poznate svjetske i domaće brendove guma i auto felgi.
Iste, 2016 godine počinje i izgradnja prve stambene zgrade za derventsko tržiste, sada svim Dervenćanima poznate stambeno poslovne zgrade Villa Park.
Zgrada sadrži 22 stana, 22 ostave, 30 parking mjesta,10 garaža i 2 poslovna prostora ukupne površine skoro 3 000 metara kvadratni, ukupne investicija oko 3 miliona maraka.
Bio je to značajan poslovni poduhvat i za, u tom momentu, veće privredne subjekte nego što je bio MB Motors.
Ali moja vjera u ideju da se napravi jedna zgrada posebnog modernog izgleda,visokog kvaliteta, sa posebnim vanjskim uređenjem kao na zapadu, koja bi trebala naći put do krajnjih kupaca, u konačnici ispostavilo kao pun pogodak.
Zgrada Villa Park završena je krajem 2017. godine, prodana u rekordnom roku, te uknjižena na krajnje kupce.
Ovaj veleljepni, moderni i funkcionalni objekat poseban je ne samo u Derventi, već i u cijeloj Posavini, a sasvim sigurno i u BiH, posebno zbog svog vanjskog uređenja.
Kupci su, pored prelijepe, komforne i kvalitene zgrade dobili i sopstveni park uz zgradu, u kojem su smještene klupe za sjedenje, dječija igraonica, mini igralište za fudbal i basket, te zajednička pečenjara i roštilj, koje stanari zgrade mogu da koriste za lične potrebe i druženje sa gostima.
Zadovoljstvo kupaca stambeno- poslovne zgrade Villa Park, te sama zgrada i njen izgled bili su odskočna daska za dalje inveticije u stanogradnji, te nakon ovog objekta krećemo sa izgradnjom stambeno- poslovne zgrade Villa Medika, kod Doma zdravlja Derventa.
Ista raspolaže sa dvije lamele ukupne površine 3200 metara kvadratnih sa 40 stanova i 2 poslovna prostora. Lamela 1 Villa Medica završena je i useljena sredinom 2019. godine, čime je Derventa dobila još jedan reprezentivan objekat , a Lamela 2 je u izgradnji i bit će useljiva sredinom sledeće godine, a prodaja ide jako dobro i skoro sve stambene jedinice su rezervisane.

 

BEZREZERVNA POMOĆ “TEKSTILCU” I DRUGIMA

Milanko Balešević je predsjednik upravnog odbora gradskog fudbalskog kluba „Tekstilac“, koji igra u prvoj ligi Republike Srpske.
O motivima angažovanja u oblasti sporta ističe:
– Znatan broj nas privrednika nastojimo, koliko možemo, da pomognemo lokalnim sportskim kolektivima i humanitarnim akcijama.
Kad ti lokalna zajednica pruži da možes u njoj da živiš i radiš, osjećaš i potrebu da joj nečim vratiš i uradiš nešto za istu.
Teško je svima izaći u susret. Mnogo je sportskih kolektiva i organizacija koji trebaju finansijsku pomoć da bi opstali i radili, ali, koliko je u moći, trudim se da pomognem i dam svoj doprinos.

SARA I TARA

BH BUSINESS MAGAZINE: Šta predstavlja trenutne poslovne aktivnosti na kojima ste angažovani?

M.BALEŠEVIĆ:
Ovih dana počinje još jedna investicija firme MB Motors, a to je stambeno naselje u centru grada pod imenom ‘’Sorelle,, sa dvije stambene zgrade i to stambenog objekta „Sara“ površine 3 300 metara kvadranih i stambenog objekat „Tara“ površine 2200 metara kvadratnih.
Simbolično je da ta dva nova objekta nose imena kćerki Sare i Tare, kojima se, kao i svaki roditelj jako ponosim i nastojat ću da te dvije zgrade budu najljepše.

 

OPĆINA DERVENTA I NAČELNIK MILORAD SIMIĆ

M.BALEŠEVIĆ:
Opština Derventa je dobra i lijepa sredina za živjeti i raditi.
Pozitivna je preduzetnička klima i svako ko želi da radi i gradi je dobro došao.
Derventa ima i tu sreću što posljednjih petnaest godina na mjestu načenika Opštine ima Milorada Simića.
Nisam u ni jednoj političkoj partiji i o ovom čovjeku pričam bez emocija, kao prema jednom dobrom domaćinu naše zajedničke kuće koja se zove Derventa.
To je čovjek koji razumije privredu i privrednike, jer je i sam bio privrednik, što predstavlja olakšicu nama, privrednicima Dervente i vjetar u leđa da budemo još bolji.
Njegova vrata nikad nisu zatvorena kada treba bila kakva pomoć Opštine da se napravi bolji privredni ambijent i da se ubrzaju administrativni poslovi.
Šteta je što mi u Bosni nemamo više takvih ljudi, domaćina, u vrhu države i na čelu opština i gradova, jer bi kao država i narod, mogli mnogi više i bolje da napravimo.

 

ŠIRENJE POSLOVANJA U OKRUŽENJU

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta će obilježiti Vaš dugoročni rad i poslovanje?

M. BALEŠEVIĆ:
Pored navedenog, moram da naglasim da smo značajna sredstva investirali u građevinsko zemljište, tako da posjedujemo još nekoliko izuzetno atraktivnih lokacija u gradu, gdje u budućnosti planiramo gradnju stambeno- poslovnih objekata.
Da se dobar glas daleko čuje potvrdila je i činjenica da je MB Motors d.o.o. dobio poziv od opštine Šamac da investira i gradi na ovom području.
Zbog iskreno pružene ruke dobrodošlice načelnika Šamca, gospodina Đorđa Milićevića, donio sam odluku o kupovini građevinskog zemljiste u centru Šamca, gdje će veoma brzo da krene izgradnja najsavremenije stambene zgrade u ovom gradu, sa 35 stanova i 5 poslovnih prostora, ukupne površine oko 4 000 metara kvadratnih.
Sasvim je sigurno da će to biti još jedan uspješno realizovan projekat i nova referensa u poslovanju MB Motorsa.
Stekli smo znanje iskustvo i imidž poslovnog društva sa povjerenjem, čime smo osigurali dugogodišnje uspješno poslovanje.
I na kraju posebno želim naglasiti da svoj lični uspjeh ne smatram nekretnine i kapital koje sam stekao, nego prijateljstva koja traju od djetiljstva i podršku porodice koju sam imao od početka i i koja traje i dan-danas.

BIOGRAFIJA

MILANKO BALEŠEVIĆ rođen je 10. Jula 1981 godine u Derventi.
Oženjen je i otac dvoje djece.
Djetinstvo je proveo u selu Crnci gdje je pohađao osnovnu školu.
Selo Crnca ima posebno mjesto u njegovom srcu jer je rodno mjesto njegovih roditelja, koji su vrijedni poljoprivredni proizvođači i radnici.
Srednju tehnicku trgovačku školu je završio je u Derventi, a potom odlazi u Bileću na odsluženje vojnog roka, gdje je završio školu rezervnih oficira, smjer pješadija.
Po završetku vojnog roka i nedostatka posla u rodnoj Derventi odlazi na privremeni rad u Vićencu u Italiji.
Prve dvije godine navikavanja i rada u inostranstvu bile su mu teške, gdje je počeo da radi, prvo kao građevinski radnik, a potom u fabrici betonskih konstrukcija, gdje se često radio i po dvanaest sati dnevno, uključujući i vikende.
To mu nije bilo dovoljno. Smatrao je da može bolje i više, te 2003. godine, kao dvadesetdvogodišnjak odlučuje da osnuje svoju prvu privatnu firmu koja se bavila izvođenjem građevinskih i završnih radova u građevinarstvu.
Čvrsta volja da uspije, te trud i rad počeli su ubrzo da daju prve rezultate.
Zapošljavao je zemljake i prijatelje, gdje su zajednički radili i sticali iskustvo i znanje. Imao je sreću da upozna gospodina Paola Rigonija, jednog od najvećih investitora na sjeveru Italije, koji mu je pomogao, za koga je radio deset godina i od koga je mnogo naučio o investicijama u stanogradnji.
Svu stečenu dobit i zaradu, radeći u inostranstvu, ulagao je u rodnu Derventu, gdje je kupovao nekretnine i građevinsko zemljište, te kao i svi naši ljudi koji odu sa rodne grude, maštao da se jednom vrati i radi u svom gradu.
Ekonomska kriza koja je imala jako loš uticaj na investicije i stanogradnju u Italiji, gdje se posao drastično smanjio, opredijelila ga je da razmišlja o povratku u rodni kraj i pokuša napraviti nešto više u svom gradu i rodnom mjestu. Krajem 2013. godine vratio se iz Italije, a u martu 2014. godine osnovao MB Motors, firmu koja se u startu bavila prodajom putničkih automobila uvezenih iz EU.
Ipak želja i ljubav prema gradnji ponovo ga je vratila da radi ono što najviše voli, a to je da gradi i stvara nove vrijednosti.

         

Komentari

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com