THOMAS DRITTENPREIS, DIREKTOR TEHPRO CNC DOO, DERVENTA

NASLOVNA

INTERVJU THOMAS DRITTENPREIS, DIREKTOR TEHPROM CNC DOO

THOMAS DRITTENPREIS, DIREKTOR TEHPRO CNC DOO, DERVENTA

TEHNIČKI I KADROVSKI MOŽEMO ODGOVORITI

SVIM ZAHTJEVIMA POSLOVNIH PARTNERA

Fotografije i tekst Rašid Hakić

Jedno od preduzeća koje svojim poslovanjem doprinosi respekta vrijednoj izvoznoj bilansi Dervente je i TEHPRO CNC.
Koristeći iskustva iz vremena recesije spremno je dočekalo aktuelnu situaciju u kojoj se nalazi kako bh. tako i svjetska privreda i bez otpuštanja radnika investira u savremenu opremu.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gospodine Drittenpreis, usljed kojim životnih okolnosti ste donijeli odluku da živite u Derventi?

T. DRITTENPREIS:
Suprugu Veroniku, koja je živjela u Beču, upoznao sam na ljetovanju u Španiji, gdje smo, prije petnaestak godina, bili na odmoru, a prvi put sam u okolinu Dervente, gdje je ona rođena, došao 2005. godine.
Bila su to vremena u kojima su se na ovom području u znatnoj mjeri još osjećale posljedice ratnih stradanja, a posebno je to bilo vidljivo po porušenim i oštećenim stambenim i drugim objektima koji su čekali obnovu.
Uprkos tome, dopalo mi se ovdje i već dvanaest godina sretno živimo u Derventi.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta je prethodilo osnivanju firme TEHPRO CNC?

T. DRITTENPREIS:
Četrnest godina radio sam u kompaniji BMW, a nakon toga osnovao vlastito preduzeće u Njemačkoj koje se bavilo izradom metalnih dijelova.
Nakon prvog dolaska u okolinu Dervente počeo sam upoređivati uslova bavljenja poslovnim aktivnostima u Njemačkoj i na ovom području.
Prednosti koje su mi se činile povoljnim bile su neposredna blizina Dervente granici EU, dobra cestovna povezanost, jeftinija radna snaga, te jednostavniji i povoljniji uslovi poslovanja, sa manjim porezima u odnosu na Njemačke, što je rezultiralo osnivanjem preduzeća TEHPRO CNC, 2008. godine.

POSLUJEMO SA NAJVEĆIMA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta je osnovna djelatnost TEHPRO CNC-a i sa kojim kompanijama sarađujete?

T. DRITTENPREIS:
Bavimo se proizvodnjom dijelova za mašine, odnosno robote koji se koriste u automobilskoj industriji.
Naša specifičnost je da vršimo proizvodnju pojedinačnih dijelova, odnosno unikata, čija je odlika velika preciznost izrade, koje radimo direktno za BMW, a indirektno za Daimler Benz, Audi, Wokswagen, Volvo, Jaguar, Porshe, te neke kineske i američke firme, čime se naši proizvodi isporučuju, ugrađuju i koriste širom svijeta, pa tako i u Južnoj Africi i Vijetnamu.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Na kojim lokacijama se nalaze poslovni i proizvodni kapaciteti i na kolikoj površini?

T. DRITTENPREIS:
Poslovno-proizvodni objekti nalaze se nadvije lokacije i to u Ceranima, u neposrednoj blizini Dervente, gdje je, na savremenoj opremi, angažovano pedesetak radnika, te u Derventi, gdje radi oko stotinu radnika.
Ukupna površna radnog prostora je 2 500 metara kvadratnih, a pored toga, na lokaciji u Dreventi imamo caffe bar 3P i benzinsku pumpu.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koje postupke i radnje ste implementirali s ciljem poštivanja normi kvaliteta?

T. DRITTENPREIS:
Usvojena proizvodnja iziskuje poštivanje elemenata kvaliteta i poslovne etike.
To podrazumijeva decidno pridržavanje mjera propisanih od strane poslovih partnera, što je uslovilo implementaciju neophodnih ISO standarda.
To nam je pomoglo da proizvodni ciklus organizujemo na najbolji mogući način, uz striktno poštivanje rokova isporuke, čime smo stekli visok stepen povjerenja kod poslovih partnera, na što smo veoma ponosni.
Prilikom rada u BMW-u imao sam priliku da steknem iskustvo u implementaciji standardizacije, što je umnogome olakšalo da to primjenimo i u poslovanju TEHPRO CNC-a.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakvom ocjenjujete proteklu godinu sa aspekta realizacije poslovnih aktivnosti TEHPRO CNC-a?

T. DRITTENPREIS:
Od osnivanja do danas naše poslovanje obilježio je konstantan rast segmenata rada, od povećanja broja poslovih partnera, tehničke opremljenosti i broja zaposlenih.
Na naše poslovanje odrazilo se stanje recesije sa kojim je svjetska privreda bila suočena 2009. godine.
Bilo je teško u suočavanju sa velikim problemima, pri čemu je bio upitan nastavak poslovanja, ali smo i iz tog perioda izašli sa novim iskustvom, što smo iskoristili u narednim godinama rada.
Krunu našeg uspjeha dostigli smo 2019. godine sa aspekta osvarenih poslovnih rezultata, što nam unogome pomaže da što bezbolnije prebrodimo trenutno teško stanje na globalnom nivou izazvanom pandemijom sa kojom je svijet suočen.
Poslovne aktivnosti smo u dosadašnjem periodu ove godine smanjili za oko 25 procenata, ali sam uvjeren da će doći do stabilizacije i ponovnog nesmetanog obima rada.
Smanjili smo radno vrijeme, ali nismo otpuštali radnike i nadam se da će takvo stanje i ostati, a u periodu trenutne krize imali smo i značajno investiranje u nabavku savremene opreme, kako bismo što spremniji dočekali normalizaciju stanja.

DOBAR PRIMJER SINTEZE TEORIJE I PRAKSE

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakva je kadrovska struktura uposlenih?

T. DRITTENPREIS:
Kao što sam već rekao, naša osnovna djelatnost je u oblasti metalske industrije i usljed nedostatka uposlenika metalske struke, zapošljavamo radnike drugih zanimanja, pri čemu vršimo obuku, odnosno prekvalifikaciju.
Trenutno uposlenih stotinupedeset radnika na veoma viskom nivou obučenosti može odgovoriti potrebama poslovnog, odnosno proizvodnog procesa.
Preovladava kadar sa srednjim stručnim obrazovanjem, uz odgovarajući broj uposlenika sa visokom stručnom spremom.
S ciljem obezbjeđenja adekvatnog kadra razvili smo kvalitetnu saradnju sa srednjom školom u Derventi koje posjeduje savremene mašine na kojima se vrši obuka učenika, a imaju i opremu za programiranje i konstrukciju.
Potvrda toga je da desetak učenika – praktikanata obavlja praktičnu nastavu u našim proizvodnim pogonima, a sasvim je izvjesno da će neki od njih biti naši budući radnici.
Ovo je uspješan način sinteze teorije i prakse, čiji rezultat je dobijanje neohodnog i kvalitetnog kadra.

 

UTROSTRUČITI POSTOJEĆE KAPACITETE

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta predstavlja strateške planske aktivnosti u narednom periodu poslovanja TEHPRO CNC-a?

T. DRITTENPREIS:
Trenutno smo angažovani na realizaciji četiri projekta, sa uporednim aktivnostima na usvajanju novih segmenata rada, što će nam omogućiti daljnji razvoj i rast.
U fazi smo traženja nove lokacije za izgradnju dodatnih proizvodnih kapaciteta, što će podrazumijevati nabavku nove savremene opreme i otvaranja novih radnih mjesta, a dugoročnim planom, u naredni desetak godina utrostručit ćemo postojeće kapacitete.
Ništa do sada realizovano ne bismo mogli bez stručnih, iskusnih i motivisanih radnika, posvećenih radnim zadacima.
Primanja naših radnika su nadprosječna u odnosu na stanje u okruženju.
Uvjeren sam da će tako i ostati, jer je to jedna od garancija našeg dugoročnog rada i razvoja.

GOSPODIN SIMIĆ ZASLUŽUJE SPOMENIK ZA ŽIVOTA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakvom ocjenjujete Vašu saradnju sa općinskim načelnikom Miloradom Simić i organima uprave i u kojoj mjeri navedeni utiču da Derventu karakteriše izuzetno povoljan privredni ambijent?

T. DRITTENPREIS:
Tokom proteklih godina poslovanja ostvarili smo partnerski odnos, kako sa gospodinom Simićem, tako i sa organima opštinske uprave, pri čemu su bili i ostali veoma susretljivi i ekspeditivni u rješavanju pitanja koja se tiču naših potreba.
Takav odnos imaju i sa ostalim privrednicima, što je umnogome doprinijelo da Derventa bilježi povoljan privedni ambijent i uspješno poslovanje kako domaćih tako i optimalne uslove za realizaciju poslovih ideja stranih investitora, od kojih i TEHPRO CNC-a.
Smatram da zbog tako izgrađenog odnosa gospodin Simić zaslužuje spomenik koji treba dobiti još za života, jer je puno toga uradio za privredni razvoj, ali i opštedruštevni progrese Dervente i svrstavanje ove lokalne zajednice u bosanskohercegovački vrh, što može poslužiti kao pozitivan primjer drugim lokalnim zajednicama.

BIOGRAFIJA

THOMAS H. DRITTENPREIS rođen je 9. 4. 1966. godine u Minhenu, gdje je završio osnovnu školu.
Po njemačkom obrazovnom sistemu izučio je za zanimanje glodara u BMW-u, gdje je radio četrnaest godina, za koji ga veže i porodična tradicija, obzirom da su mu djed i otac radili u navedenoj kompaniji.
U BMW-u je dobio diplomu majstora proizvodnje, godinu dana je usvajao dodatno obrazovanje u oblastima upravljanja ljudskim resursima i organizacijom, a educiranje je upotpunio u oblasti certifikacije i pohađanjem raznim kursevima.
Nakon toga je osnovao vlastitu firmu.
Oženjen je i otac četvoro djece.

         

Komentari

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com