TOMISLAV PUĐA

NASLOVNICA-_TOMISLAV_PUĐA

OMISLAV PUĐA, VLASNIK I DIREKTOR EKO SIR PUĐA, LIVNO:

VRHUNSKI BOSANSKOHERCEGOVAČKI

PROIZVOD NA EVROPSKOJ TRPEZI

  Tekst Rašid Hakić
Fotografije Eko sir Puđa doo

Preme pisanim dokumentima, prva organizovana proizvodnja sira u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno širokog područja livanjskog polja seže od vremena vladavine Austro-Ugarske monarhije, tačnije 1885. godine.
Pravio se od ovčijeg mlijeka, po recepturi Švicarskog sira Gruyere, odnosno Greyerzer, pa je u  narodu dobio naziv Švicarski sir.
Još iz tog vremena bio je prihvaćen u Dalmaciji, što je i bilo osnovno tržište za plasman ovog jedinstvenog proizvoda.
Danas se u najvećoj mjeri pravi od kravljeg mlijeka, sa prefiksom autohtonog, jer se proizvodnja iz sirane raširila na veliki broj domaćinstava.  Tako je, prije više od sedam decenija i obitelj Puđa počela sa proizvodnjom sira od ovčijeg i kravljeg, odnosno  miješanog mlijeka, čime su škrta hercegovačka prostranstva obezbjeđivala osnovne egzistencijalne uslove za život radišnog hercegovačkog čovjeka.
Decenije upornosti, ovladavanja      recepturama i raznih drugih iskušenja, sa početnom proizvodnjom u podrumu kuće i priručnom opremom rezultirale su da je skromno obiteljska radinost prerasla u proizvodnju sira po najvećim standardima i kvalitetom koja je na samom evropskom vrhu.
Danas tridesetšestogodišnjak Tomislav  Puđa,  jedan    od najvećih proizvođača u Livanskom  kraju, sjeća se vremena kada su proizvodnja i plasman, količinski bili simbolični, ali kvalitetom itekako prihvaćeni kod potrošača.

DESETOGODIŠNJAK SA RUKSAKOM NA LEĐIMA

BH BUSINESS MAGAZINE :
Gospodine Puđa, kako biste u najkraćim crtama predstavili proizvodnju sira u Vašoj obitelji ?

T.OMISLAV PUĐA:
Već treću generaciju zaredom obitelj Puđa bavi se ovom djelatnošću. Počeli su dida i baka, nastavio ćaća, a i mi dica nastavili putem naših starih i sa ove distance gledano sve je bilo samo ne lako.
Stado krava i ovaca koje su roditelji imali, nije davalo dovoljno mlijeka, obzirom na veliku potražnju za sirom, te su se odlučili za organizovani otkup mlijeka od susjeda, sa željom da jednog dana imaju vlastitu mljekaru i tvornicu sira, što se, decenijama upornog i napornog rada i ostvarilo.  Još kao desetogodišnji dječak, dok su moji vršnjaci išli na more i zabavljali se na načine koje priliče tim godinama , ja sam po otočnim zaseocima Dalmacije prodavao sireve koje sam nosio u ruksaku na leđima i tako učio životnu školu, koja se ne može naučiti na bilo kojem stupnju obrazovanja.
Danas, u okviru gospodarskog subjeta Eko sir Puđa posluju tri sirene i to u Livnu, Trilju kod Splita i na otoku Pagu, sa usvojenom proizvodnjom nekoliko vrsta tvrdog sira vrhunskog kvaliteta i zbog toga itekako prihvaćenog na tržištu.

PAŠKI SIR, NAJBOLJI  NA SVIJETU

BH BUSINESS  MAGAZINE:
Šta čini osobenost Vaših proizvoda obzirom na tri lokacije koje ste naveli?
T. PUĐA:
Sva tri područja u kojima imamo sirane odlikuju se specifičnostima, koji znatno utiču na kvalitet finalnog proizvoda, njegove osobenosti  i pozicioniraju nas u odnosu na konkurenciju.
Ono što odlikuje livanjsko područje su pašnjaci koji se nalaze od 750 do 1300 metara nadmorske visine, sa stalnim strujanjem vjetra i čistom prirodom, bez industrijskih postrojenja koji bi je mogli zagadit.
To nam omogućava maksimalnu ekološku proizvodnju i rezultat toga je kvalitetno aromatično mlijeko, sa mirisom reznim planinskih ljekovitih trava, koje siru daju jedintvenu specifičnost i kvalitet.
Što se tiče Dalmacije, odnosno Trilja kod Splita, to je područje slično  livanjskom, gdje imamo kooperatne sa područja sinjske krajine, koje je siromašno travom, ali ima dovoljno aromatičnog bilja koji daje poseban okus mlijeku, od kojeg pravimo dalmatinski tvrdi sir.
Otok Pag i njegove osobenosti poznate su u makro okruženju, na kojem poznati slanac, koji vjetar donosi na otočne pašnjake daje poseban okus škrtoj i suhoj travi koje služe za ispašu ovaca. Količine mlijeka su znatno manje u odnosu na triljsko i livanjsko područje, ali izuzetno visokog kvaliteta od kojeg nastaje jedinstveni paški tvrdi sir, najbolji, a time i najskuplji na svijetu.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kojim proizvodnim kapacitetima raspolažete, na koja tržišta plasirate gotove proizvode i šta čini teljemnu vrijednost Vaše poslovne etike ?

TOMISLAV PUĐA:
Želim naglasiti da smo 1999. godine registrovali gospodarski subjekt,  sa radom počeli 2003. godine  u savremenoj mljekari, čime smo poslovne aktivnosti, od obiteljskog gospodarstva, podigli na još veći stupanj, poštujući sve zakonom propisane elemente, što je u znatnoj mjeri doprinijelo tržišnoj ekspanziji.
Naše glavno tržište bila je i ostala Dalmacija, od Istre do Crne Gore, ali i gotovo sve evropske zemlje.
Svjesni toga šta znači ulazak Hrvarske u EU, a time i barijare po osnovu plasmana proizvodnje iz Bosne i Hercegovine, izgradili smo proizvodne kapacitete u Trlju kod Splita, a nedavno smo kupili i siranu na otoku Pagu, čime smo u znatnoj mjeri poboljšali asortiman proizvoda i konkurentnost na tržištu plasmanom u velike trgovinske lance, manje trgovine i sve vrste ugostiteljskih objekata, odnosno hotela i restorana. Proizvodni kapaciteti na navedene tri lokacije omogućuje nam dnevni otkup oko 30 000 litara mlijeka, koje preuzimamo od oko 800 kooperanata i dnevnu proizvodnju oko dvije tone tvrdog kravlje i ovčijeg sira.
Trenutno raspoloživi proizvodni kapaciteti 40 posto su u funkciji, a prozvodni proces opslužuje četrdesetak uposlenika.
Ralno ostvariv cilj kojem težimo jeste duplo veća iskorištenost kapaciteta kojima raspolažemo, što će zahtijavati povećanje broja kooperanata i zapošljavanje novih radnika, sa naglaskom na visokokvalifikovan kadar.
Posebno bitna pretpostavka u lancu proizvodnje su kooperanti sa kojima imamo itekako kvalitetne odnose, jer samo od kvaliteta polazne sirovine, u ovom slučaju mlijeka, zavisi finalni proizvod.
S tim u vezi nastojimo i u znatnoj mjeri uspijevamo da kooperanti ne teže kvantitetu već kvalitetu, korištenjem domaće hrane, domaćeg sijena, domaćih žitarica i upotrebom što manje umjetnih gnojiva prilikom obrade zemlje.
Zbogtoga naši proizvodi opravdavaju prefiks EKO, što su prepoznali i potrošači, odnosno konzumenti.

BH BUSINESS MAGAZINE:
U kojoj mjeri ljudski resursi, kojima raspolažete, utiču na poslovne rezultate?

T OMISLAV PUĐA:
Stručni, iskusni, predani i pozitivno motivisani uposlenici ključ su uspjeha i bilo kakva vrsta najsavremenije tehnologije ne može se porediti sa time.
U Eko siru Puđa bilježimo konstatu investiranja u ljudske resurse, što je potvrda naše uspješnosti.
Ljudi sa ovog područja su vrijedni, pošteni i posvećeni izvršavanju radnih obaveza.
Još   ako tome dodamo stručnost, na što ćemo dati akcenat i dalje zapošljavajući visokoobrazovani kadar, to   će nam u znatnoj mjeri pomoći  da budemo konkurentni sa svim zapadnoevropskim proizvođačima tvrdog sira, proizvođačima od kojih neki bilježe i više od stotinu godina bavljenja ovom djelatnošću.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Govorili      ste  o tržištu   Dalmacije koje  je za Vas dominantno. U kojoj mjeri ste prisutni i u bosanskohercegovačkoj unutrašnjosti ?

TOMISLAV PUĐA:
Nemogućnost plasmana naših proizvoda na tržište Hrvatske, što će na sreću uskoro biti pozitivno riješeno, opredijelilo nas je na plasman naše robe u Banja Luku, Tuzlu, Bijeljinu, Sarajevo i druga bh. gradove.
Istina, prije desetak godina bio sam skeptičan prema tom tržištu, smatrajući da se u tim područjima konzumiraju bijeli sirevi i pavlaka i da naši proizvodi nisu interesantni. Međutim, shvatio sam, što se potvrdilo i u praksi, da potrošači tih područja prate trendove i mijenjaju kulturu ishrane, čime su naši proizvodi itekako prihvaćeni. Agresivniji nastup u tom dijelu BiH imat ćemo u narednom periodu učešćem na nekoliko sajmova, čime ćemo ostvariti direktan kontakt sa konzumentima i uvjeren sam da novi rezultati neće izostati.

U KORAK SA SVJETSKIM STANDARDIMA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Zahtjevna proizvodnja kojom se bavite zatijevala je i implementaciju standarda kvaliteta.

TOMISLAV PUĐA:
Svakako da smo proizvodni proces uskladili sa normama kvaliteta, odnosno neophodnim certifikatima. Vlasnici smo HASAP-a, certifikata koji posjedujemo već deset godina, a jedina smo sirana u BiH sa, već tri godine implementiranim HALAL certifikatom.
To nam prevashodno znači zadovoljavanje preduvjeta za osvajanje tržišta arapskih zemalja i ulažemo velike napore u obezbjeđenju kvalitetnog poslovnog partnera, čime bi proizvodi Eko sira Puđa bili prisutni i na tom višemilionskom, nadasve kvalitetnom tržištu.

ORGANI VLASTI MORAJU BITI U SLUŽBI GOSPODARSTVENIKA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakav je odnos općinske i ostalih nivoa vlasti prema privrednicima, onima koji stvaraju novu vrijednost, izražen kroz Vaša lična dosadašnja iskustva ?

TOMISLAV PUĐA:
Kada je u pitanju odnos lokalne vlasti moram istaći izuzetno korektanu saradnju i pravovremeno reagovanje na naše zahtjeve.
Općina Livno ima sluha, u granicama rasploživih mogućnosti za stvaranje povoljnog gospodarskog ambijenta, prevashodno u realizaciji infrastrukturnih projekata, koji nam u znatnoj mjeri olašavaju poslovanje.
Svi uposleni u državnim institucijama moraju biti svjesni da bez  bogatog i uspješnog seljaka nema bogate države i da bez proizvodnje nema nove vrijednosti i punjenja budžeta, koji se najviše troše upravo za njihove plate i ostale privilegije.
Što se tiče viših nivoa vlasti, županijskih i državnih, smatram da bi zakonskim propisima trebalo kudikamo   više od trenutnog, stimulisati    i podržati gospodarstvenike u stvaranju novih vrijednosti.
Takav slučaj nije u evropskim zemljama gdje su proizvođači u znatnoj mjeri zaštićeni i stimulisani. Živim u području iz kojeg puno ljudi odlazi na zapad, želeći obezbijediti kvalitetnu egzistenciju i to nije dobro. Odlaze u najvećoj mjeri mladi  i obrazovani ljudi. Takav negativan trend možemo zaustaviti samo na taj način da se maksimalno razumije i stimuliše svaki gospodarstvenik koji zapošljava bilo koji broj ljudi.
Obzirom na kvalitet naših proizvoda smatram da imamo pravo tražiti pomoć od svih nivoa vlasti, koju su dužni pružiti u znatno većoj mjeri od dosadašnje.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta učiniti da kvalitetni domaći proizvod bude još konkurentniji i u kojem pravcu će biti usmjereno težište Vaših planskih aktivnosti ?

TOMISLAV PUĐA:
Svjedoci smo da se na bosanskohercegovačko područje uvozi sve i svašta i u takvim okolnostima ugroženi smo od strane nelojlne konkurencije.
Nisam za to da naše granice budu zatvorene za ino proizvode, ali i naš proizvodi moraju imati istu takvu šansi u bilo kojoj državi svijeta.
Na stvaranju takvih uslova moraju raditi domaće nadležne institucije, koje će određenim mjerama stimulisati nas proizvođače i izvoznike.
Kada su u pitanju naše težišne planske aktivnosti, kao i do sada to će biti jačanje izvoza.
Imamo dozvolu za izvoz u Tursku i u fazi smo traženja kvalitetnog poslovnog parntera za plasman naših proizvoda u taj region. Ostvarili smo ozbiljne kontakte i sa Rusima, koji su zainteresovani za naše proizvode, ali nas za realizaciju toga spečava nedostatak dozvole za izvoz.
Ono što nas posebno raduje je mogućnost ponovnog izvoza u Hrvatsku, a time i EU.
To je nama izuzetno poznato tržište, sa nekadašnjim itekako uspješnim poslovnim efektima.
Naše planske aktivnosti usmjerene su i na proširenje proizvodnje, investiranje u određene oblike turizma, po uzoru na iskustva iz evropskih zemalja, te osnivanje vlastite farme u kojoj će djelovati rasplodni centar i u kojem će naši kooperanti moći obezbijediti visokokvalitetne junice, usluge veterinarske stanice i ispitivanje kvaliteta mlijeka.
Time bismo u znatno većoj mjeri od dosadašnje zaokružili poslovni ciklus, a potom bi sve snage usmjerili na osvajanje novih tržišta, jer imamo proizvode koji su konkurentni sa bilo kojim drugim.

U DRUŠTVU NAJBOLJIH

BH BUSINESS MAGAZINE:
Jedna od potvrda vrijednosti rada koje neko obavlja su nagrade i priznanja. Šta od istih izdvajate kao posebne ?

T. PUĐA:
Naš proizvod nabolji je ambasador onoga šta i koliko uspješno radimo. Ako je suditi po tome Eko sir Puđa, kao gospodarski subjekt je uspješan.
O tome svjedoče brojne nagrade koje smo dobili na svim sajmovima na kojima smo učestvovali.
Tako smo na svjetskom sajmu sireva u austrijskom Tirolu, u području svjetski poznatom po pproizvodnji kvalitetnih sireva osvojili zlatnu medalju za kvalitet.
To je čast i priznanje koje nam je dalo podršku i potvrdu da za život u livanjskom kraju ima šanse, za one koji hoće da rade.
Drugo značajno priznanje dobili smo na Sajmu  u Novom Sadu, najprestižnijoj poljoprivrednoj gospodarskoj manifestaciji na području ex Jugoslavije, gdje smo proglašeni šampionom kvaliteta u kategoriji tvrdih sireva među brojnim drugim proizvođačima i poznatim brendovima i nadasve jakom konkurencijom.
Sredinom godine uslijedila je i dodjela priznanja Najmenadžer BiH i jugoistočne Evrope, što nam svakako laska, ali i daje dodatnu obavezu da zadržimo i povećamo dostignute razine kvaliteta svih segmenata poslovanja. Nedavno smo obaviješteni i  o rezulattaima analize koju je uradio Prehrambeno – tehnološki fakultet u Zagrebu, gdje smo među devedesetak proizođača osvojili prvo  mjesto po kvalitetu i što nam služi kao referensa u bilo kojem dijelu svijeta.

OBITELJ OSNOVNI ŽIVOTNI OSLONAC

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta Vam daje snagu za uspješno rješavanje svakodnevnih poslovnih dilema ?

T. PUĐA:
To je prije svega obiteljsko okruženje i podrška koju mi supruga i djeca pružaju. Istina, djeca su još relativno mala.
Od njih četvoro najstarijem je šest i po godina, a najmlađem četiri mjeseca i proći će još puno vremena da budu uključeni u sve ovo što imamo.
Ipak, u njihovom prisustvu „punim baterije“ za sve ono što me sutradan očekuje.
Životna dinamika na koju sam od malih nogu naviknut, a već sam rekao da sam kao desetogodišnjak, sa sirevima u ruksaku obilazio jadranska otočna mjesta i vršio prodaju, nešto je na što sam naviknut i bilo kakav posao ne predstavlja mi poteškoću.
Od malena sam stekao naviku da cijenim čovjeka, poštenje, dobronamjernost, da cijenim teško zarađeni novac, da cijenim rad i samo rad.
Moramo nastojati da širimo pozitivnu energiju, da budemo dobri ljudi, da gradimo kuće u svakom mjestu, što znači da u svakom gradu imamo istinskog prijatelja.

         

Komentari

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com