EKREM HUKIĆ, GENERALNI DIREKTOR TEHNOGRAD-COMPANY, TUZLA

EKREM HUKIC

INTERVJU – EKREM HUKIĆ, DIREKTOR TEHNOGRAD-COMPANY

EKREM HUKIĆ, GENERALNI DIREKTOR TEHNOGRAD-COMPANY, TUZLA

OBEZBIJEDILI SMO STATUS
REGIONALNOG LIDERA

Tekst Rašid Hakić
Fotografije Tehnograd-Company

Desetljeća rada i razvoja obilježene su izgradnom brojnih infrastrukturnih sadržaja u Bosni i Hercegovini, širem regionu i mnogim državama diljem svijeta, a uporedo s tim sticano je iskustvo i primjenjivano stručno znanje.
Time je na najbolji način ispunjavano ukazano povjerenje, uprkos nekoliko promjena organizacionih oblika.
Trend uspješnog poslovanja nastavljen je i nakon privatizacijskog procesa, koji je donio novi kvalitet, u uslovima novih ekonomskih i društvenih realiteta.
Navedeno se odnosi na “ TEHNOGRAD-company” iz Tuzle, privredni subjekt za čije predstavljanje je najpozvaniji direktor Ekrem Hukić, koji je više od tri decenije član stručnog tima, a proteklih nekoliko godina i prvi čovjek menadžmenta.

SEDAM DECENIJA POSLOVANJA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gospodine Hukić, predstavite nam, u kratkim crtama, TEHNOGRAD- company od osnivanja, promjene organizacionih i drugih oblika poslovanja i ulogu u tadašnjem privrednom okruženju.

E. HUKIĆ:
“TEHNOGRAD-VISOKOGRADNJA” d d Tuzla datira još iz 1947. godine u sklopu bivšeg preduzeća “TEHNIKA”, da bi od 1973. godine, formiranjem SOUR-a GIK “TEHNOGRAD” Tuzla , poslovao kao OOUR za gradnju “TUZLA”, koji je brojao 7 000 zaposlenih.
Krajem 1989. godine formirano je kao preduzeće pod nazivom DGP “TEHNOGRAD VISOKOGRADNJA” sa 1.200 zaposlenih. Tokom cijelog radnog vijeka kompanija je bila potpuno aktivna i van granica matične države i to u Rusiji, Italiji, Njemačkoj, Sloveniji, Srbiji, Iraku, Zambiji, Alžiru i Libiji, što je rezultiralo sticanjem velikog internacionalnog iskustava i zavidne reputacije, a po automatizmu i visokih prihoda kompaniji, samim tim i matičnoj državi Bosni i Hercegovini.
Broj objekata koje je ova kompanija izvela je impozantan.
Sopstvenim sistemom kliznih oplata izvela je na 23 lokacije silose za žitarice kapaciteta preko 400 000 tona, kao i 6 mlinova sa silosima za brašno.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koje je godine nastala promjena vlasničkih odnosa u privatno vlasništvo i kakvi su u tom period bili raspoloživi kadrovski kapaciteti?

E. HUKIĆ:
Od 2000. godine Društvo posluje kao “TEHNOGRAD-company” d.o.o. Tuzla u privatnom vlasništvu, a za vrijeme privatizacije brojalo je oko 1000 zaposlenih radnika.

POTVRDA LIDERSTVA

BH BUSINESS MAGAZINE: Šta čini referensnu listu realiziovanih projekata?

E. HUKIĆ:
U period od 2000. do 2017. godine uspješno smo izveli slijedeće radove:
– Stambeno-poslovni objekat “B-8” Stupine Tuzla,
– Izgradnja stambeno-poslovnog objekta “Pd+P+3+Pt” u Kalesiji,
– Izgradnja stambeno-poslovnog objekta “P+2+P” u Živinicama,
– Izgradnja stambeno-poslovnog objekta “P+Pv+4” u Živinicama,
– Izgradnja distributivno-prodajnog centra “INTEREX” u Tuzli,
– Stambeno-poslovni objekat “S+P+3” u Srebreniku,
– Stambeno-poslovni objekat “Stupine B-14”,
– Stambeno-poslovni objekat “P+3+M”u Srebreniku,
– “Park Mira” Slana Banja – Tuzla,
– Izgradnja Osnovne škole na Sjenjaku, Tuzla,
– Tržni centar “Mercator” u Tuzli,
– Izvođenje građevinsko-zanatskih radova na stadionu Bayern-a, Minhen – Njemačka,
– Izvođenje građevinsko-zanatskih radova na izgradnji kompleksa bazena u Udinama, Italija,
– Stambeno-poslovni objekat B14, Stupine Tuzla,
– Stambeno-poslovni objekat C10, Slavinovići Tuzla,
– Stambeno-poslovni objekat C9, Slavinovići Tuzla,
– Stambeno-poslovni objekat Blok D, Slavinovići Tuzla,
– Stambeno-poslovni objekat O3-Titanik, Centar Tuzla,
– Stambeno-poslovni objekat Jala, Slatina, Tuzla,
– Stambeno-poslovni objekat Mejdan, Tuzla,
– Stambeno-poslovni objekat Tuzlanka, Slatina Tuzla,
– Stambeno-poslovni objekat Stadion, Slatina Tuzla,
– Poslovni objekat Barok i Trg slobode, Tuzla,
– Prečistač otpadnih voda POV Kiseljak,
– Silos za žitarice, Sremska Mitrovica, Srbija,
– Silos za pepeo i šljaku, Termoelektrana Kostolac B, Srbija,
– Silos za pepeo, Termoelektrana Tuzla
– Prečistač otpadnih voda, Domžale, Slovenija,
– Stambeno-poslovni objekat C8, Slavinovići Tuzla,
– Studentski Hostel, Tuzla
– Akademija IPIA, Tuzla
– Stambeno-poslovni objekat O7, Tuzla,
– Stambeni objekat O8, Tuzla, te
– Toplifikaciju grada Tuzle.

ZADOVOLJSTVO KUPCA NA PRVOM MJESTU

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koliki je broj uposlenih i šta predstavlja temeljnu odrednicu poslovne strategije ?

E. HUKIĆ:
Danas u ovoj firmi vrijedno radi 150 stalno zaposlenih, kao i veliki broj radnika na određeno vrijeme, čiji ukupan broj, sa stalnoprisutnim podizvođačima premašuje 1000 angažovanih radnika iz različitih struktura. Trenutno je raspisan konkurs za prijem 100 građevinskih radnika za rad u Sloveniji i Bosni i Hercegovini.
U zadnjih 15. godina penzionisali smo 920 radnika i to odlaskom u starosnu penziju, sa uredno isplaćenim svim novčanim sredstvima koja im po zakonu pripadaju.
Poseban akcenat stavljamo na činjenicu da imamo izuzetno korektan odnos sa sindikatom u firmi, tako da vlada pozitivna radna atmosfera, praćena zadovoljstvom svih radnika. U tehničkim i finansijskim uvjetima ”TEHNOGRAD-company” je potpuno kvalifikovana i sposobna realizirati najsofisticiranije projekte bilo kad i bilo gdje, zajedno sa inženjeringom gradnje, na bazi “ključ u ruke”.
“TEHNOGRAD-company” je trajno orjentisan na unapređenje kvaliteta proizvoda, modernizaciju proizvodnje, stručno obučavanje i usavršavanje zaposlenih, te u potpunosti posvećen zadovoljavanju potreba kupaca i to kvalitetom usluga i proizvoda, te prateći svjetske brendove.
Već duži niz godina uveden je i primjenjen sistem upravljanja kvalitetom koji ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO 9001:2008, koji označava našu sposobnost da kontinuirano obezbjeđujemo proizvod-uslugu koji zadovoljavaju ne samo zahtjeve, potrebe i očekivanja naših korisnika nego i zahtjeve odgovarajuće zakonske regulative.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koje vrste projekata ste u mogućnosti realizovati?

E. HUKIĆ:
“TEHNOGRAD-company” jedna je od vodećih kompanija u regionu za izvođenje građevinskih radova i plasiranje investicionih projekata koja uspješno posluje već 70 godina.
Spremni smo izvoditi bilo koji građevinski zahvat, izgradnju stambeno-poslovnih objekata, javnih, industrijskih, hidrotehničkih, energetskih i drugih objekata, kao i objekte iz oblasti poljoprivrede i prehrane, mostove, potporne konstrukcije, sanacije klizišta itd. Jedini u regionu posjedujemo tehnologiju i čeličnu oplatu za izradu armirano-betonskih silosa u kliznoj oplati za kvadratne, pravougaone i kružne osnove i to minimalne dimenzije 3,00 m1, a maksimalne 30,00 m1, za debljine zidova od 15 do 60 cm. U zadnjih 15 godina smo investirali i izgradili 3.700 stambenih jedinica i preko 100 poslovnih prostora, što u kvadraturi izgrađenih prostora iznosi preko 50.000 metara kvadratnih površine. Trenutni kapacitet za investiranje i proizvodnju stanova na godišnjem nivou se kreće od 150 do 200 stambenih jedinica.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Osim u Bosni i Hercegovini, u kojim državama i koje projekte ste realizovali?

E. HUKIĆ:
Kroz naše dugogodišnje poslovanje imali smo niz projekata van granica naše države, od kojih i Dječije odmaralište u Jelsi na Hvaru, Robnu kuću u Loznici, Poslovnu zgradu Geološkog instituta u Zagrebu, Hotel “Palestina-Meridien” u Bagdadu-Irak, Stadion Bayern-a, Njemačka, Kompleks bazena Udine u Italiji, Prečistač otpadnih voda Domžale u Sloveniji, Silos za pepeo i šljaku Termoelektrana Kostolac i Silos za žitarice Laćarak u Srbiji itd.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koji su privredni subjekti najvažniji poslovni patrneri TEHNOGRAD-company?

E. HUKIĆ:
Kroz svoje dugogodišnje poslovanje DOO “TEHNOGRAD-company” ima niz poslovnih partnera, a ovom prilikom bitno je spomenuti Hotel Tehnograd Tuzla, IPI Akademija Tuzla, BH Investment Tuzla, Montaplan Tuzla, Tuzex Tuzla, Voding Tojšići, Panex company Živinice, Tempoplast, Eurowindoors, Ken Ham, GD Dekor MB, Europrost, Jata Group Srebrenik, Održavanje Tuzla, Nutria, Baumax, Klimainvest, Alumina Živinice, Red Prime, naravno Opština Tuzla, JP Vodovod i kanalizacija, JP Elektrodistribucija, JP Centralno grijanje i mnogi drugi koji su doprinijeli našem dugogodišnjem uspjehu.

NEMJERLJIV ZNAČAJ HAMZE ŠARIĆA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koju poziciju TEHNOGRAD- company zauzima u odnosu na konkurenciju u mikro i makro okruženju?

E. HUKIĆ:
Dugi niz godina lideri smo u građevinarstvu na području BiH. Potvrda našeg uspjeha jeste i proglašenjm za najkompaniju, na području Jugoistočne i Srednje Evrope za 2015. godinu, te proglašenje tadašnjeg direktora, dr. Hamza Šarića, za najmenadžera.
Bitno je naglasiti nemjeriv značaj gospodina Šarića za respektabilan rejting ovog privrednog subjekta i ovo je još jedna prilika da se podsjetimo na uspješnog privrednika i nažalost, njegov prerani odlazak.

 

NASTAVLJEN TREND USPJEŠNOG POSLOVANJA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakvom ocjenjujete proteklu poslovnu godinu i koji projekti su u fazi realizacije?

E. HUKIĆ:
Za prethodnu poslovnu godinu možemo reći da je uspješna što pokazuju i naši finansijski izvještaji.
“TEHNOGRAD-company” trenutno ima niz projekata u izvođenju. Tako je 2016. godine započeta izgradnja stambeno poslovnog objekta O7 koji se nalazi u neposrednoj blizini Bingo City Centra, najvećeg trgovačkog centra u regionu.
U nastavku ovog objekta trenutno je u izgradnji stambeni objekat O8 koji ima 137 stambenih jedinica. Završetak objekta predviđen je za 2019. godinu, a početkom jeseni najavljujemo izgradnju još jednog stambenog objekta na ovoj lokaciji.
Kompleks zgrada će brojati oko 400 stambenih jedinica. Pored navedenog, trenutno popularan je objekat O9 koji se nalazi na Slatini, jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu. Na ovoj lokaciji se gradi neboder od 16. spratova gdje će stambene jedinice, izgrađene od visokokvalitetnih materijala, imati i funkciju “PAMETNIH STANOVA”.
U ponudi su garsonjere, te dvosobni i trosobni stanovi, koji će imati dimni senzor, senzor pokreta, prenosnu utičnicu, senzor za bojler sa mogućnošću daljinskog upravljanja putem aplikacije i mnoge druge pogodnosti.
“TEHNOGRAD-company, pored prethodno navedenih objekata, ima i niz drugih projekata kao što je izgradnja stambenog naselja za raseljena lica i izbjeglice. U skladu sa građevinskim tenderom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica imamo čast gradnje 90 stambenih jedinica, kako bi riješili stambeno pitanje raseljenih lica i izbjeglica.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gospodine Hukić, šta predstavlja težišne aktivnosti poslovanja u narednom period?

E. HUKIĆ:
U posljednje četiri godine svoje poslovanje proširili smo i na tržište Evropske Unije, registracijom kćerinske firme „TEHNOINŽENIRING“ D.D. u Sloveniji. Naime, mi imamo već jedan uspješno realiziran projekat u Sloveniji, a to je izgradnja prečistača otpadnih voda “Domžale”.
S obzirom na prethodni uspjeh, nastavili smo nizati uspješne poslovne poduhvate, a shodno tome dogovorili nove projekte i to izgradnju bolnice, te niz proizvodnih hala u Sloveniji.
Pored navedenog, težište aktivnosti je na našem novom objektu Slatina koji će biti do sad najviše energetski prihvatljiv objekat sa aplikacijama za pametne stanove.
U toku su i pregovori oko niza drugih projekata, a o tome će javnost biti blagovremeno obaviještena.

 

BIOGRAFIJA

EKREM HUKIĆ, rođen je 22.3.1961. godine u Tuzli.
Diplomu građevinskog inžinjera stekao je 23.5.1986. godine na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Prvog novembra 2007. godine završio je studije za sticanje visoke stručne spreme na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu, odsjek sigurnost i pomoć, Univerziteta u Tuzli i time stekao titulu diplomiranog inžinjera sigurnosti i pomoći.
Cijeli svoj radni vijek, od 6. Januara 1986. godine proveo je u ovom Društvu. Od 1999. godine do januara 2016. godine obnašao je funkciju tehničkog direktora.
U januaru 2016. godine imenovan je za generalnog direktora “ TEHNOGRAD-company”, na kojoj poziciji se trenutno nalazi.
Sretno je oženjen otac jednog sina.

Komentari

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com