NEDŽAD NUHANOVIĆ, DIREKTOR BOMS EXPO DOO

NASLOVNICA

INTERVJU – NEDŽAD NUHANOVIC, DIREKTOR GRAPOS EXPO

NEDŽAD NUHANOVIĆ, DIREKTOR BOMS EXPO DOO

SVE JE SPREMNO ZA GRAPOS EXPO 218,
NAJVEĆI BH. SAJAM

Tekst Rašid Hakić
Fotografije BOMS EXPO doo

Dok su nekada ekskluzivitet za organizaciju sajmova imali samo veliki Yu centri, nove ekonomske prilike u Bosni i Hercegovini donijele su i nove realitete.
Tako je još u ratnom periodu nastao ZEPS, a po uzoru na Zenicu i druga bh. mjesta postala su sajamska. I po logici stvari, obzirom na privredni razvoj i Gračanica, općepoznata kao „čaršija od posla“ dobila je još jedno obilježje – GRAPOS EXPO.
Sajam koji u proteklih osam godina održavanja bilježio konstantu povećanja izlagača i posjetilaca.
Tako će biti i krajem aprila ove godine, sa novitetima kojima će ova privredna manifestacija postati bh. lider.
Idejni projekat i njegovu uspješnu realizaciju, recept uspjeha ovog privrednog događaja, koji pretendira da preraste državni i dostigne regionalni značaj predstavio je Nedžad Nuhanović, prvi prvi čovjek GRAPOS EXPO-a.

JASNI CILJEVI

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gospodine Nuhanović kada je nastala ideja o organizaciji sajma u Gračanici?

N. NUHANOVIĆ:
Pripreme su počele 2009., a završene 2010. godine, a na izradi idejnog projekta sajamske manifestacije bio je uključen tim ljudi, kao još jednog razvojnog projekta općine Gračanica.
Svi uslovi da sajam GRAPOS EXPO postane lider u sajamskoj bh. industriji su ispunjeni, a to je da imamo firmu BOMS EXPO kao organizatora, koja se profesionalno bavi sajamskim programima, da imamo podršku lokalne zajednice, odnosno općine Gračanica i viših institucija u Bosni i Hercegovini. Prije svega to je vlada TK.
To su bili uvjeti da se sajam mogao razvijati i u rekordno kratkom roku postati lider kao bh. privredna manifestacija.
Tome su umnogome pomogli Udruženja poslodavaca, komorski sistem, Obrtnička komore TK, Udruženja obrtnika Gračanica, obrtnici iz čitave FBiH, kao i Obrtnička komora FBiH, uz privredne komore u FBiH, čime smo izgradili projekat koji je prepoznatljiv brend u Bosni i Hercegovini i regionu. Na taj način ostvareni su osnovi elementi misije i vizije GRAPOS EXPO-a postavljeni 2010. godine, a to je da bude samoodrživ, da se može samostalno razvijati i da postanemo bh. lideri u organizaciji sajamskih manifestacija.

NOVA LOKACIJA SAJMIŠTA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Ove godine izlagačima i posjetiocima bit će predstavljeni i noviteti. O čemu se radi ?

N. NUHANOVIĆ:
To se, prije svega odnosi na infrastrukturu kojom kao organizator raspolažemo, a to je 28 hiljada metara kvadratnih zatvorenog i otvorenog sajamskog prostora.
To omogućava lokacija poslovne zone Fering, koju je općina Gračanica rezervisala za sajamske manifestacije i druge privredne događaje, koji će u budućnosti biti održavani na navedenoj lokaciji.
Time smo na kvalitetan način riješili pitanje sajamskog kompleksa sa svim potrebnim infrastrukturnim sadržajima i uslovima kakve pruža gradska sredina.

STALNI RAST BROJA IZLAGAČA I POSJETILACA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakvim ocjenjujete razvojni aspekt GRAPOS EXPO-a u dosadašnjem periodu i u kojoj mjeri su finalizirani elementi održavanja ovogodišnjeg sajma ?

N. NUHANOVIĆ:
Ekspanzija koju je doživio GRAPOS EXPO od 2010. do ovogodišnjeg sajma, koji će biti održan od 24. d0 28. aprila, možemo da budemo zadovoljni, uzimajući u obzir sve nedaće koje smo uspješno prevazišli.
Imamo razloga za zadovoljstvo zbog činjenice što smo uspjeli da održimo nivo sajma, da smo iz godine u godinu povećavali broj izlagača i posjetilaca, a izuzetno mnogo napora i truda ulažemo da odradimo kvalitetan marketing za posjetioce.
To smo krunisali prošle godine kada smo evidentirali rekordnu posjetu u odnosu na bilo koji drugi sajam u BiH.
Kada je u pitanju ova godina, imamo popunjene sajamske prostore i time smo ostvaili zacrtane ciljeve, a sasvim je sigurno da ćemo premašiti prošlogodišnji broj izlagača i postići novi rekord.
Završili smo sve pripreme tehničke organizacije Sajma, a trenutno smo fokusirani na organizaciju vansajamskih aktivnosti.
Jedna od njih je i organizaciji konferencije o temi parafiskalnih nameta, koja će se održat pod pokroviteljstvom vlade TK, pri čemu su uklučeni Ekonomski fakultet i eminentni ekonomski bh. stručnjaci.
Bit će to prilika da dobijemo preporuke na koji način možemo pomoći privrednicima i obrtnicima u BiH.

PODRŠKA OPĆINE GRAČANICA I VLADE TK

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koliko izlagača će predstaviti svoje proizvode i usluge na ovogodišnjem GRAPOS EXPO-u ?

N. NUHANOVIĆ:
Na ovogodišnjem sajmu, na 120 štandova, predstavit će se više od 300 izlagača iz gotovo svih privrednih grana, čime će naša očekivanja i planovi biti u potpunosti ostvareni.
Na raspolaganju su optimalni uslovi na otvorenom i u zatvorenom dijelu sajamskog kompleksa.
Organizator sajma je BOMS EXPO, privredni subjekt koji raspolažeme kompletnom opremom za ovakvu vrstu privrednih manifestacija, te stručnim i iskusnim kadrom.
Suorganizator je općina Gračanica, bez koje ovaj projekat ne bi bilo moguće realizovat i koristim priliku da se zahvalim gospodinu Nusretu Heliću, prvom čovjeku općinske administracije, koji pruža nesebičnu podršku svim progresivnim idejama privrednika ove lokalne zajednice.
I vlade TK ovaj projekat podržava od početka, uz aktivno učešće Ministartstva privrede kroz organizacioni Odbor, a partner ovogodišnjeg sajma je Obrtnička komora Republike Hrvatske, koja sa značajnim brojem izlagača želi da promoviše obrtništvo i dostignuća koja ostvaruju.

DOBRO DOŠLI U GRAČANICU,
OD POSLA ČARŠIJU

BH BUSINESS MAGAZINE:
GRAPOS EXPO od početka održavanja privlači veliku medijsku pažnju.
Koji mediji su stavili svoje resurse u cilju promocije ove privredne manifestacije ?

N. NUHANOVIĆ:
Nosilac medijske promocije ovogodišnjeg sajma je Kameleon, generalni medijski pokrovitelj je FACE TV, a u medijskoj promociji sajma učestvuje BHT, RTV TK, BH BUSINESS MAGAZINE, te brojni drugi mediji, od kojih posebno želim da naglasim Radio Gračanicu.
Ovaj grad, poznat po gostoljubivosti, i ove godine bit će dostojan domaćin privrednicime, koji će moći da promovišu svoje proizvode i usluge, a posjetiocima da se uvjere u neiscrpnu snagu onih koji stvaraju novu vrijednost na dobrobit općedruštvenog napretka.
Dobro došli na GRAPOS EXPO, lidersku bosanskohercegovačku privrednu manifestaciju.

NEDŽAD NUHANOVIĆ je rođen 25. septembra 1968. godine u Dobošnici, nadomak Lukavca, gdje je završio Srednju mašinsku školu.
Prije agresije na BiH otišao je Hamburg, gdje je boravio do 1997. godine, u kojem periodu je, radio u firmi Mese Bau koja se bavi sajamskom industrijom.
Početkom 1997. godine registrovao je firmu BOMS EXPO u Zenici, koja je od tehničkog opremanja prerasla u organizatora sajamskih manifestacija, od kojih je najznačajnija GRAPOS EXPO.
Inicijator je i organizator tri projekta Sajma općina i gradova BiH u Gradačcu, Derventi i Usori, što će biti nastavljeno i u drugim bh. gradovima.
Predsjednik je Obrtničke komore TK, sa nastojanjem da realizuje regionalnu sintezu komorskih sistema u obrtništvu.
Oženjen je i otac troje djece.

Komentari

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com