SEAD DŽAFIĆ, NAČELNIK OPĆINE KALESIJA

Graphic1

INTERVJU – SEAD DŽAFIĆ, NEČALNIK OPĆINE KALESIJA

SEAD DŽAFIĆ, NAČELNIK OPĆINE KALESIJA

KALESIJA
ZASLUŽUJE I MOŽE BOLJE

Tekst Rašid Hakić
Fotografije Općina Kalesija

Lokalni izbori održani krajem prošle godine bili su obilježeni novim političkim realitetima, neovisnim kandidatima.
Tako su u Zenici, Visokom, Bosanskom Petrovcu i Bugojnu povjerenje građana dobili oni koji nisu imali na raspolaganju stranačku infrastrukturu.
I općina Kalesija imala je neovisnog kandidata i dobila je novog načelnika, koji je sa velikom prednošću iza sebe ostavio kandidate SDA, SDP-a i GDS-a.
Uspješan je privrednik, humanistu, čovjek iz naroda i za narod, Sead Džafić.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gospodine Džafić, šta je općina Kalesija danas, u odnosu na period početkom devedesetih godina prošloga stoljeća?

S. DŽAFIĆ:
U tadašnjnim ex jugoslovenskim i bosanskohercegovačkim okvirima Kalesija je pripadala društvu nerazvijenih općina.
Na području ove lokalne zajednice tada je živjelo 47 000 stanovnika, od čega 82 posto Bošnjaka i 18 posto Srba.
Privredni ambijent činila su tri radna kolektiva i to UNIS TOK, Plastikal i Kartonaža u Tojšićima.
Danas na području općine živi oko 37 000 stanovnika, u najvećoj mjeri Bošnjaka.
Dejtonskim sporazumom, jedan dio prijeratne teritorije pripao je manjem bh. entitetu, na kojem gravitira općina Osmaci.
Privredno, uporedbe radi, Kalesija je danas tri puta razvijenija u odnosu na navedeni period.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakvi su efekti tranzicije vlasničkih odnosa u privrednim subjektima na području Općine i ko su trenutni nosioci privrednog i općedruštvenog razvoja?

S. DŽAFIĆ:
Kalesija je jedan od svijetlih primjera po pitanju privatizacije.
Niti jedan od nekada uspješnih koletiva nije uništen, što je itekako doprinijelo poslijeratnom privrednom razvoju, u odnosu na preduzeća u drugim bh. područjima, koja su pod stečajem ili više ne postoje.
Najznačajniji privredni subjekt je UNIS TOK, koji zapošljava 330 radnika, sa izvozom oko 40 miliona KM na godišnjem nivou.
U društvu uspješnih privrednih subjekata su i Lafat, koji oko 80 posto proizvodnje plasira na ino tržište, zatim Plastikal, Izazov i Kartonaža, te niz manjih privrednih subjekata, koji čine privrednu mapu općine Kajesija.

NOVI INFRASTRUKTURNI ZAMAH

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta predstavlja prioritetne aktivnosti koje ćete realizovati?

S. DŽAFIĆ:
Dosljedan sam realizaciji mjera definisanim i izražavanim tokom izborne kampanje.
To se prije svega odnosi na poboljšanje rada općinske administracije, izgradnju infrastrukture i razvoj industrijskih zona, s ciljem stvaranja uslova za otvaranje novih radnih mjesta.
Obzirom na relativno skroman općinski budžet, sa izraženim velikim rashodima u proteklim vremenima, u ovoj godini predviđeno je investiranje oko dva miliona KM.
Prioritetan projekat je izgradnja kanalizacije, obzirom na činjenicu da smo suočeni sa neadekvatnim tretiranjem fakalija i otpadnih voda.
Kalesija nema ni metra gradske kanalizacije i u početak rješavanja tog pitanja obezbijedili smo grantovska, te sredstva općinskog budžeta.
Radovi su počeli, što je i vidljivo neposredno uz putnu komunikaciju Kalesiju – Tuzle, a uporedo sa izgradnjom pješačke zone radi se i kanalizacij.
U ranijem periodu rađene su pješačke zone bez ugradnje kalalizacije i nastojat ćemo da izbjegnemo rušenje tih zona, ukoliko širina putnog pojasa bude omogućavala da pored njih polažemo kanalizacione cijevi.
Pored postojećeg koji je u izgradnji, drugi krak kanalizacije ići će do tržnog centra Omega u Gornjoj Kalesiji, te do sredine Miljanovaca, dužine tri kilometra.
U narednoj godini predviđena je izgradnja prečistača i ostalih neophodnih pozicija.
Za realizaciju projekta kanalizacije potrebna su 52. miliona KM i ukoliko ne obezbijedimo donatorska i povoljna kreditna sredstva, sa raspoloživim budžetom trebat će trideset godina kako bi bio završen.
Prije mjesec dana u posjeti općini Kalesija bio je zamjenik ambasadora evropske unije, što je prva zvanična posjeta tako visoko rangiranog zvaničnika u istoriji Kalesije, koji je izrazio podršku razvoju ove lokalne zajednice i obećao svesrdnu pomoć u obezbjeđenju donatora i povoljnih kreditnih sredstava za realizaciju navedenog projekta.
S tim u vezi već smo ostvarili kontakte sa predstavnicima vlade Švajcarske, sa izgledima za obezbjeđenje dijela granta, a poziv očekujemo i od predstavnika Svjetske banke.

 

DATI ZNAČAJ POLJOPRIVREDI

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta su raspoloživi, ali nedovoljno iskorišteni resursi, koji bi u još jačoj mjeri mogli biti u funkciji privredne progresije?

S. DŽAFIĆ:
Kalesija je poljoprivredno područje, koje omogućava, ali nije uspjelo da ovu granu privrede učini znatno razvijenijom.
Možda odgovor leži i u činjenici da je razvijana metalska, drvoprerađivačka i papirna idustrija, te proizvodnja PVC ambalaže, a kao općinski načelnik učinit ću sve kako bih pomogao razvoju poljoprivrednog sektora.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Uspješan ste privrednik, a nedavnom kupovinom Livnice u Tuzli i privrednih kapaciteta u Bileći, proizvodnu djelatnost širite i na makro okruženje.
Uspješne rezultate ostvarujete i u oblasti turizma, u turističkom kompleksu u Neumu.
U kojem obimu, u navedenom konketstu, privrednici općine Kalesija mogu očekivati Vašu podršku kao općinskog načelnika i čovjeka koji ponabolje razumije probleme sa kojima se suočavaju?

S. DŽAFIĆ:
U najvećoj mogućoj mjeri ću biti od pomoći. Dvadsetčetiri sata sam na raspolaganju onima koji stvaraju novu vrijednost i od kojih ponajviše zavisi općedruštveni napredak naše Općine, kantona i države u cjelini.
Privrednik sam, menadžer i iz ličnog iskustva svjestan sa kojim se problemima i pitanjima suočavaju privrednici kako bi realizovali poslovnu ideju.
Isto tako i od općinske administracije želim i sasvim je sigurno da ću i uspjeti stvoriti kvalitetan servis za efikasno rješavanje svih pitanja građana, a prevashodno privrednika.
Želim da naglasim da sam načelnik svim građanima, bez obzira na njihova politička uvjerenja i mogu računati na moju pomoć i rješavanju problema koje život sa sobom nosi.
U Bosni i Hercegovini mnogo je onih koji su socijalno ugroženi, marginalizovani, zaboravljeni i prepušteni sami sebi.
Ti ljudi moraju imati našu pomoć, znatno veću od dosadašnje, a mnoge stvari moraju se sistemski riješiti i poboljšati na državnom nivou.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koji projekti su, pored navedenih, u planu za realizaciju u skorijem periodu?
S. DŽAFIĆ:
Pored pješačke zone, koja je u fazi izgradnje, imamo i projekte koji se odnose na izgradnju dva putna pravca i to prema općini Osmaci u dužini tri i po kilometra i prema općini Živinice u dužini od dva kilometra, što će biti finansirano donatorskim stredstvima.
Od ministarstva poljoprivrede obezbijedili smo sredstva za izgradnju hladnjače i projekat je u završnoj fazi, a ništa manje značaja nisu ni dva kružna toka i to Hidani, te kod tržnog centra Omega, na raskršće za Sapnu i Osmake. Realizovat ćemo i veliki broj manjih projekata od koji i adaptaciju ambulanti u Gojčinu, Donjim i Gornjim Rajincima i Memićima.
Nedavno smo od kantonalne direkcije cesta dobili donaciju za izgradnju pješačke zone od raskršća Međaša do široke piste, u dužini od 700 metara, a JP vodovod i kanalizacija radi projekte vodosnabdijevanja za četiri zaseoka, čiji meštali su dvadesetpet godina tražili pomoć od nadležnih, za rješavanje, za njih, veoma bitnog problema.
Inicirao sam i ličnim sredstvima pomogao doček Nove godine, događaj koji do sada u Kalesiji nije održavan i koji je naišao na oduševljenje građana, a uputit ću inicijativu da, u saradnji sa privednicima, ustalimo organizovanje Iftara, sa namjerom da to postane tradicionalan događaj.

PODRŠKA SVIH NIVOA VLASTI

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kao nezavisni kandidat dobili ste povjerenje građana. Kakvom ocjenjujete saradnju sa kantonalnim, entitetskim i državnim organima i očekujete li opstrukciju?

S. DŽAFIĆ:
Tačno je da sam kao nezavisni kandidat na proteklim izborima ubjedljivo pobijedio kandidate SDA, SDP-a i GDS-a i možda se prema meni mogla i očekivati određena vrsta opstrukcije viših nivoa vlasti.
U dosadašnjem mandatnom periodu taj odnos mogu okvalifikovati korektnim.
Primjera radi, prije dva mjeseca održao sam sastanak sa premijerom TK, gospodinom Begom Gutiće i za sve tom prilikom iznesene inicijative dobio sam bezrezervnu podršku i izraženu spremnost za pomoć u zajedničkom rješavanju pitanja.
To mi itekako mnogo znači i drži me u uvjerenju da nisam sam i da status mene kao nezavisnog kandidata nije na štetu dobrobiti lokalne zajednice.
Krajnje korektnim mogu okvalifikovati i odnos vlasti federalnog nivoa, a posebno želim da istaknem direktora JP Ceste FBIH, koji je pokazao veliko razumijevanje za naše potrebe, o čemu svjedoči trenutno aktivno gradilište u dužini oko tri kilometra uz putnu komunikaciju, što je donacija navedene kompanije . Isto važi i za saradnju sa svim ministarstvima kojima smo se do sada po raznim osnovama obraćali.

NIKO NE SMIJE BITI GRAĐANIN DRUGOG REDA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Naveli ste da je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu na području općine Kalesija živjelo oko 18 posto Srba.
Prije nekoliko godina zabilježeni su protesti, žaleći se na diskriminaciju.
Kakav je Vaš odnos prema tim građanima koji žive na općinskom području?

S. DŽAFIĆ:
Treba naglasiti da je broj Srba na području općine znatno manji u odnosu na predratni period.
Kada je u pitanju moj odnos prema njima, on je istovjetan kao i prema Bošnjacima, sa potpuno istim pravima i poštovanjem, iako bih, obzirom na pogibiju brata i paljenje porodiče kuće tokom agresije, imao razloga da mislim drugačije.
To nisu uradili Srbi koji žive na području Općine.
Neko je to drugi uradio i ja mu to ne mogu oprostiti, ali se ne mogu ljutiti na Srbe koji ovdje žive.
Neki od njih su i radno angažovani i uživaju sva prava kao i Bošnjaci.

ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakva je saradnja sa načenicima susjednih općina i gradonačenikom Tuzle?

S DŽAFIĆ:
U trećem mjesecu moga mandata općina Kalesija je bila domaćin načelnicima općina koje gravitiraju našoj lokalnoj zajednici, što nije bila ranije ustaljena praksa mojih prethodnika.
Na sastanku su prisustvovali Zoran Stevanović, načelnik Zvornika, načelnici Osmaka, Sapne, Živinica, te gradonačelnik Tuzle.
Tom prilikom razgovarano je o saradnji i realizaciji međuentitetskih i međuopćinskih projekata, i izražena bezrezervna spremnost za saradnju.
Jedan od rezultata toga sastanka je prijedlog za kvalitetno i puno jeftinije rješavanje pitanja vodosvabdijevanja u odnosu na postojeće.
Naime, Kalesija se trenutno snabdijeva vodom iz bunareva, što iziskuje veliki potrošnju električne energije i bitno utiče na cijenu vode.
Općina Osmaci obiluje izvorima kvalitetne vode, a geografski položaj u odnosu na naše područje omogućava prirodni pad dotoka pitke vode, koja će, realizacijom projekta, biti znatno jeftinija u odnosu na trenutnu cijenu.
Projekat je realno izvodiv i nema niti jednog razloga de ne bude realizovan.

TOPLANA- JEDAN OD PRIORITETA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Čime biste bili zadovoljni krajem ovog mandata, a tiče se bogaćenja općinskih infrastrukturnih sadržaja?
S. DŽAFIĆ:
Cilj mi je da realizujem što više predizbornih obećanja.
Da završimo pješačku zonu, barem od Tojšića do Gornje Kalesije, sa položenim cijevima za kanalizaciju.
Da uradimo dva započeta putna pravca.
Kalesiji je potrebna i toplana, obzirom na kotlinu u kojoj se nalazimo i veliku zagađenost ovog područja u zimskim mjesecima, uzrokivanu loženjem nekvalitetnog uglja, čime smo zagađeniji od Tuzle i Zenice.
Realizovat ćemo i projekat izgradnje hladnjače koja je započeta i izgraditi barem deseta kilomatara kanalizacije sa prečistačem.
Akcenat ćemo dati i na uvođenje ISO standarda u općinskoj adminstraciji, a sve s ciljem da bude što kvalitetniji servis i na usluzi građanima.
Nastojat ćemo da javna preduzeća postanu profitabilna i ne budu oslonjena samo na budžet, a sasvim sam siguran da će narednih godina doći do potrebe rješavanja i drugih pitanja.
Na dobrom smo putu da planirano realizujemo, a spremni smo i na nove izazove jer to Kalesija zaslužuje i, sasvom sam siguran, može bolje.

HUMANOST NA DJELU

BH BUSINESS MAGAZINE:
Mnogo toga Vas razlikuje od ostalih bosanskohercegovačkih općinskih načelnika. Ne koristite službeno vozilo Općine, nemate vozača, ne primate dnevnice, a platu dajete u dobrotvorne svrhe.
Na koji način ostvarujete direktnu komunikaciju sa građanima?

S. DŽAFIĆ:
To je dio obećanja iz predizbone kampanje, a kako znamo obećanje je dug.
Službeno vozilo Općine smo prodali, a sredstva usmjerili na adaptaciju ambulante u Tojšićima.
Platu dijelim najboljim učenicima i studentima, te građanima Općine koji su u stanju socijalne potrebe. Radim to krajnje transparentno, putem lokalne televizije, čime potvrđujem dato obećanje.
Značajne su uštede koje se odnose i na troškove ranijeg korištenja i održavanja općinskog vozila, te troškove vozača, koji trenutno radi neke druge poslove.
Građanima sam na raspolaganju svakodnevno, a posebno četvrtkom, kada mogu doći i razgovarati o problemima koje imaju.
Bez obzira što su im na raspolaganju općinske službe, građani imaju potrebu da me lično upoznaju sa onime što ih tišti. Ovdje sam zbog njih i za njih.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakav je Vaš stav o sintagmi OPĆINSKI NAČELNIK-MENADŽER?

S. DŽAFIĆ:
Obzirom da je i općina jedna vrsta organizacije kojoj je za uspješno funkcioniranje poreban uspješan menadžer, smatram da je poželjno da funkciju općinskog načelnika obnaša čovjek sa iskustvom iz realnog sektora i to iz više razloga.
Općinski načelinik koji dolazi iz realnog sektora zna šta je potrebno privredi za njen brži razvoj, čime se stavaraju preduslovi za nova zapošljavanja.
Takođe zna kako organizovati rad općinskih službi i javnih preduzeća i ustanova kako bi postale efikasne i u službi građana.
Općinski načelnik treba da ima viziju koji su potrebni infrastrukturni projekti i odrediti prioritete.
Ponovo naglašavam, ne nedostaje mi iskustva, ideja i htijenja da općinu Kalesija učinim još ugodnijom za življenje.
Mi to hoćemo i možemo.

SEAD DŽAFIĆ

Džafić Sead rođen, 23.11.1953. god. u Donjim Raincima, općina Kalesija.
Potiče iz višečlane radničke porodice, odgajan u duhu poštivanja iskonskih moralnih vrlina.
Osnovnu školu pohađao u Donjim i Gornjim Raincima, srednju školu u Ljubljani, a dalju naobrazbu sticao uporedo sa bavljenjem biznisom.
Odlikuje ga humanost, potvrđena kroz učešće u brojnim društveno korisnim projektima, te privrženost rodnoj grudi, uz iskazane odgovornost, upornost i istrajnost.
Oženajen je, otac troje djece, a porodicu smatra prvom na pijedestalu životnih vrijednosti.
Privatnim biznisom se počeo baviti još davne 1988. godine, među prvim privrednicima na području općine Kalesija, kada su se rijetki i najhrabriji odlučivali na taj korak.
Godine 1992. patriotizam prevladava, a privatni biznis staje.
Priključuje se Patriotskoj ligi i daje doprinos u odbranu Kalesije.
Po završetku agresije na Bosnu i Hercegovine se ponovo vraća privatnom biznisu.
Prve poslijeratne godine osniva firmu za proizvodnju građevinske stolarije i istovremeno otvara skladište građevinskog materijala, čime se aktivno uljučuje u obnovu Bosne i Hercegovine.
U okviru privatizacije, 2001. godine kupuje firmu UNIS TOK sa osnovnim motivom da pomogne rodnom kraju, a stavljanjem u funkciju kapaciteta i privrednih potencijala firme da otvori potrebna radna mjesta.
Od tog perioda do danas UNIS TOK bilježi rast i razvoj, trenutno upošljava 330 radnika. Proizvodi koje izrađuje ugrađuju se u najsloženije proizvodne sklopove, a sastavni dijelovi su kamiona i autobusa proizvođača MAN, VOLVO, Mercedes, Scania i DAF.

Komentari

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com