VELID MUHAREMOVIĆ, GLOBAL METAL CONSTRUCTION D.O.O., USORA

NASLOVNICA

INTERVJU – VELID MUHAREMOVIĆ, GLOBAL METAL CONSTRUCTION D.O.O., USORA

 

VELID MUHAREMOVIĆ,
GLOBAL METAL CONSTRUCTION D.O.O., USORA

DOSADAŠNJI
PERIOD POSLOVANJA OBILJEŽEN JE KONSTANTOM RAZVOJA

Tekst Rašid Hakić

Sa samo dvadeset godina osnovao je svoje prvo privredno društvo. U Italiji. Dvanaest godina kasnije osnovao je i drugo, u Bosni i Hercegovini.
Bio je to rezultat sinteze stručnosti, iskustva, ali i htijenja da na svojevrstan način pomogne privrednom jačanju Bosne i Hercegovine.

Danas posluje na svjetskom tržištu, upošljavajući stotine radnika, utičući na poboljšanje izvoznog bh. statusa.

Navedeno se odnosi na četrdesetogodišnjeg Velida Muharemovića, prvog čovjeka Grupacije Global Metal Construction, u sastavu koje posluje i privredni subjekt GMC sa sjedištem na području općine Usora.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gospodine Muharemović, kada i gdje ste počeli da se ostvarujete kao samostalan privrednik?

V. MUHAREMOVIĆ:
Bilo je to 2000. godine u Italiji, nakon završenog školovanja i nekoliko godina rada u jednoj kompaniji, a 2012. godine osnovao sam poslovno društvo GMC u Bosni i Hercegovini, tačnije, na prostoru općine Usora.
Stalni razvoj i proširenje tržišta uslovilo je osnivanje firmi i u Sloveniji, Njemačkoj i Americi, što je preraslo u Grupaciju Global Metal Construction (GMC).

POSLOVNOST I KVALITET POTVRĐENI NA SVJETSKOM TRŽIŠTU

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta je glavna djelatnost GMC-a i na kojim tržištima poslujete?

V. MUHAREMOVIĆ:
Težišno smo orjentisani na montažu nisko i visokoregalnih skladišta, proizvodnju i prodaju metalnih konstrukcija u oblasti niskoregalnih skladišta, te proizvodnju paletnih regala.
Poslovno smo prisutni u čitavom svijetu, tamo gdje je iskazana potreba i zahtjev za montažom, odnosno ugradnjom navedenih prozvoda.
Težišno je to na prostoru Evrope, odnosno EU i Amerike, a primjera radi, prisutni smo i u Južnoj Americi, Africi, Aziji i Australiji.
Kada je u pitanju montaža, kao naša primarna djelatnost, radnike šaljemo na potrebne lokacije, a transport proizvoda na područje EU vrše lokalna prevoznička preduzeća, dok na tržište Amerike i druga mjesta vršimo u kontejnerima, posredstvom brodova.

POSVEĆENOST DOMOVININI

V. MUHAREMOVIĆ:
Iako sam određen niz godina živio u Italiji, neprestano sam bio i ostao vezan za Bosnu i Hercegovinu, sa željom i htijenjem da pomognem njenom privrednom razvoju. Rezultat toga je dolazak nekoliko ino kompanija na bh. prostore, sa višemilionskim investicijama i zapošljavanjem znatnog broja radnika. Pozivam i druge koji su u mogućnosti da učine nešto slično meni, jer je to jedan od načina da se pomogne bržem bosanskohercegovačkom razvoju.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kojim poslovnim i proizvodnim kapacitetima GMC raspolaže u Usori, a kojim u Italiji?

V. MUHAREMOVIĆ:
Na lokaciji u općini Usora raspolažemo sa 40 hiljada metara kvadratnih zemljišnog prostora, od čega pet hiljada metara kvadratnih proizvodnih kapaciteta u halama i hiljadu metara kvadratnih poslovnog prostora.
U GMC-u u Italiji imamo četiri hiljade metara kvadratnih zemljišnog prostora na kojem se nalazi hiljadu kvadrata skladišnog prostora i neophodan uredski prostor.
Usljed stalne ekspanzije razvoja suočeni smo sa nedostatkom poslovnog prostora, pri čemu pravimo stalne prekompozicije za nove namjene, što se odnosi i na proizvodni prostor.

ULAGANJE U ZNANJE KAO IMPERATIV USPJEHA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koliko je radnika uposleno u Grupaciji GMC i sa kakvom kadrovskom strukturom?

V. MUHAREMOVIĆ:
Trenutno zapošljavamo oko 450 radnika, uz angažovanje još oko 50 eksternih lica koji rade na našim projektima.
U GMC-u u Usori zaposleno je 200 radnika, a u Sloveiji 120.
Na nivou Grupacije 60 uposlenika radno je angažovano u upravama u BiH, Sloveniji, Americi i Italiji, a ostalo su proizvodni radnici i uposlenici angažovani na gradilištima.
Zadovoljan sam kadrovskom strukturom, pri čemu imamo stalnu praksu edukacije uposlenih, relativno mladih ljudi koji mogu kvalitetno odgovoriti svim zahtjevima poslovno-proizvodnog procesa.
Ove godine u fazi smo ponovne reorganizacije kompletne grupacije GMC-a, sa izradom novih šema, što nam je pomoglo da utvrdimo raspoloživost kadra, a strateški planovi za budućnost zahtijevat će nova upošljavanja neophodnog kadra, kako u administrativnom tako i u proizvodnom sektoru.
Takva progresija razvoja zahtijeva i stalne edukacije kojima smo posvećeni, a sve kako bi na što kvalitetniji način odgovorili zahtjevima tržišta.
BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta su bili razlozi osnivanja privrednog subjekta u Bosni i Hercegovini?
V. MUHAREMOVIĆ:
Izgradnja poslovno-proizvodnih kapaciteta na području općine Usora bio je logičan slijed razvojnog ciklusa, u prvotno željenoj formi traženja lokacija u najam, što nam je bilo i omogućeno.
Nakon početnog rada u navedenoj vlasničkoj formi pristupili smo kupovini zemljišta na kojem smo izgradili potrebne poslovno-proizvodne kapacitete.
Kada je u pitanju naš odnos sa općinskim organima uprave smatram da je obostrano krajnje korektan, bez bilo kakvih problema, a GMC kao privredni subjekt ispunjava sve zakonom propisane norme kako prema lokalnoj upravi tako i državnim institucijama.

PANDEMIJA NIJE UZROKOVALA NEGATIVNE EFEKTE

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakvom ocjenjujete 2019. godinu po pitanju realizacije zacrtanih poslovnih aktivnosti i u kojoj mjeri ste zadovoljnim poslovnim efektima tokom ove godine, u uslovima pandemije, kojom je izložen čitav svijet?

V. MUHAREMOVIĆ:
Prethodna godina bila je po svim elementima uspješna, sa realizacijom svih zacrtanih proslovih aktivnosti, te određenim nivoom poboljšanja rezultata u odnosu na planirane.
To se postiglo posvećenošću prema radnim obavezama i kvalitetom u realizaciji svih segmenata poslovanja.
Ova godina je za čitav svijet bila suočavanje sa novom stvarnošću, izazovima i problemima po osnovu svih životnih pitanja, pa time i privrede.
Upkos tome do sada smo iznalazili načine da što manje negativno utiče na naš rad i smatram da, posmatrajući ovu kalendarsku godinu, neće imati negativne posljedice na poslovanje Grupacije GMC.
To se prevashodno odnosi na uspješne poslovne rezultate na američkom tržištu, što će u konačnici rezultirati da i ove godine nastavimo sa trendom premašivanja nivoa planskih aktivnosti.
To se odnosi na prihode, a po pitanju dobiti ostaje otvorena stavka čiji rezulatat ćemo znati početkom naredne godine, pri sumiranju rezultata, a dosadašnji pokazatelji potvrđuju da neće biti izražen minus.
Pandemija jeste uzrokovala probleme u oblasti montaže jer moramo da šaljemo ljude širom svijeta, a znamo da je svaka zemlja propisala mjere kojih se trebamo pridržavati.
Da bismo riješili taj problem morali smo angažovati lokalnu radnu snagu koja nije imala neophodno znanje i iskustvo, što je predstavljalo, a i dalje predstavlja problem.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakav je omjer plasmana proizvoda GMC-a na ino u odnosu na bh. tržište?

V. MUHAREMOVIĆ:
Poslujemo po principu da nam je oko 97 posto izvoza, a ranijih godina imali smo i neke od važnijih projekata na bh. tržištu, u najvećoj mjeri oko pet posto u odnosu na ukupno poslovanje.
Vrijednosno prikazano, GMC u Bosni i Hercegovini ostvaruje godišnji izvoz proizvoda u iznosu od 20 miliona KM, u odnosu na ukupnu realizaciju Grupacije koja je na godišnjem nivou oko 50 miliona KM.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gospodine Muharemović, kakva su očekivanja uspješnosti poslovanja u narednoj godini?

V. MUHAREMOVIĆ:
U toku je izrada planova za narednu godinu i predviđamo povećanje realizacije poslovnih aktivnosti u odnosu na ovu godinu.
U kontaktu smo sa novim kupcima što nam je garant nastavka uspješnog rada i rasta, a to će rezultirati širenjem poslovnih i proizvodnih kapaciteta, te novih upošljavanja.

BIOGRAFIJA

VELID MUHAREMOVIĆ rođen je 1980. godine u Zavidovićima. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu otišao je u Italiju, gdje je završio srednje obrazovanje. Nakon toga se zaposlio i dodatno educirao u struci. Oženjen je i otac jednog djeteta.

         

Komentari

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com