ILIJA JOVIČIĆ, NAČELNIK

NASLOVNICA

INTERVJU – ILIJA ILICIC, NACELNIK OPSTINE BROD

ILIJA JOVIČIĆ, NAČELNIK

OPŠTINA BROD ITEKAKO JE  POVOLJNA 

ZA  INVESTIRANJE

Zahvaljujući geografskom položaju, graničnom prelazu i blizini EU općina Brod ima optimalne preduslove za još progresivniji privredni i općedruštveni razvoj.

Šta karakteriše trenutno opće stanje i koje aktivnosti organi uprave realizuju s ciljem još boljeg privrednog ambijenta predstavio je općinski načelnik Ilija Jovičić.

Tekst Rašid Hakić
Fotografije Općina Brod

PERIOD LAGODNOG ŽIVOTA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gospodine Jovičić, šta su bile osnovne karakteristike općedruštvenog i privrednog ambijenta tadašnjeg Bosanskog Broda krajem osamdesetih godina prošloga vijeka?

I. JOVIČIĆ:
Bosanski Brod, odnosno Brod, u tom periodu slovio je za veoma naprednu, dinamičnu i ekonomski razvijenu sredinu.
Na području Opštine živjelo je 34,5 hiljada stanovnika, sa uređenom infrastrukturom, visokim standardom i velikim brojem zaposlenih.
Veze i blizina sa Slavonskim Brodom davali su posebnu draž opštini Bosanski Brod, jer se naslanjala na naprednu ekonomsku i kulturnu sredinu, prateći razvoj susjednog grada i mnoge stvari brže su se odvijale u tadašnjem Bosanskom Brodu nego u Bosni i Hercegovini u cjelini.
Živjelo se visokim standardom, sa velikim brojem zaposlenih, brojnim automobilima i razvijenosti kamunalne infrastrukture.
Opština Brod je krajem osamdesetih godina bila nosilac mnogih privrednih tokova.
Rafinerija nafte je radila u punom kapacitetu, prerađujući 3.000 000 tona nafte godišnje, koju su činili desetak proizvodnih procesa.
Brod je bio prepoznatljiv i po metalskoj industriji, od kojih je najznačajniji privredni subjekt u proizvodnji metalnih proizvoda za kupatila bio Metal Emajl.
Proizvodile su se i metalne konstrukcije u građevinarstvu, a bila je razvijena i prehrambeno-prerađivačka industrija.
Nažalost, ratna dejstva su zaustavila ambiciozni razvoj Broda.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koje su posljedice ratnog perioda na području Općine i kojom dinamikom i sa kakvim efektima je realizovana tranzicija vlasničkih odnosa u privrednim subjektima?

I. JOVIČIĆ:
Brod je doživio strahovita ratna razaranja.
Ovdje se uništavalo sve što su ljudi godinama stvarali.
Nema objekta, zgrade i preduzeća koji nisu bili izloženi ratnim dejstima i totalnom uništenju, što je bilo popraćeno velikim ljudskim žrtvama i može se konstatovati da je Brod doživio pravu katastrofu.
Bila je to totalno devastirana sredina sa opljačkanim preduzećima i prepolovljenim brojem stanovnika.
Danas na području opštine Brod živi oko 16 hiljada stavnovnika, barem prema popisu, ali stvarno stanje je znatno manje, jer smo suočeni sa iseljavaljem, što je problem regiona i država u okruženju.
Vrijedni ljudi, strpljivo, polagano godinama razvijaju ovaj grad i mogu konstatovati da je Brod pristojna sredina za život i rad.
Svaka garnitura lokalne uprave bila je suočenja sa problemima i postavljanjem prioriteta.
U prvom planu bilo je otvaranje radnih mjesta i rješavanje brojnih drugih pitanja.
Uspješni primjeri privatizacije na području opštine Brod su privatizacija Rafinerije nafte, privatizacija Ribnjaka i nekadašnjeg Hotela „Ada“, koji danas pruža hotelske usluge na visokom nivou.
Državna preduzeća koja su privatizovana kao što su Brodteks, Metal Emajl i Ciglana u Klakaru danas se ne bave proizvodnjom, što u velikoj mjeri utiče na stanje zaposlenosti na poručju opštine Brod i stvaranju prihoda u budžet Opštine kao institucije.
Proveden je stečajni postupak za sva preduzeća, što je u prethodnom periodu onemogućilo kreiranje povoljnog privrednog ambijentana području Opštine i plasiranje ovih preduzeća na tržište za potencijalne investitore.

OPORAVAK PRIVREDE

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakvo je trenutno stanje u privredi na općinskom području i koji privredni subjekti imaju status nosilaca privrednog razvoja?

I. JOVIČIĆ:
Trenutno na području opštine Brod posluje veliki broj preduzeća iz sektora trgovine na veliko i malo, djelatnosti pružanja smještaja, hotelijerstva i ugostiteljstva, kao i prerađivačke industrije.
Najveći broj zaposlenih radnika je u sektoru prerađivačke industrije, dok ih je najmanje u sektoru saobraćaja, skladištenja i veza.
Prednjači Rafinerija nafte, čijom privatizacijim i organizacijom proizvodnje se počelo sa radom, gdje je trenutno zaposlen svaki treći stanovnik ovog grada.
Od ukupno 3 107 zaposlenih na području Opštine oko 1 000 radi u Rafineriji, što je čini jednim od najvažnijih preduzeća na području opštine.
Osim Rafinerije razvijala su se i druga preduzeća koja zapošljavaju popriličan broj radnika, a to su Skaj Adapteri, sa oko 200 zaposlenih. Radi se o italijanskoj firmi koja je u protekle tri godine izgradila dvije hale i usvojila nove programe, koja radi veoma uspješno i veliki je izvoznik sa oko 50 miliona KM godišnje.
Imamo i nekoliko firmi koje zapošljavaju po pedesetak radnika i to Anton Paar, investiciju iz Austrije, koja posluje veoma uspješno i planira da proširi proizvodne kapacitete i zaposli nove radnike.
Tu je i njemačka firma Krapic, koja radi u iznajmljenom prostoru, ali je od Opštine po povoljnim uslovima kupila zemljište i počela sa izgradnjom poslovno-proizvodne hale za izradu melalne galanterije.
Tu su i Es T Komerc koji zapošljava tridesetak radnika, te Ros Adria sa isto toliko zaposenih.
Sa radom su počela i preduzeća za proizvodnju obuće u kojima je zaposleno oko pedesetak radnica, koja rade u saradnji sa talijanskim i austrijskim firmama iz Dervente. Izgrađena je fabrika u kojoj se odvija probna proizodnja peleta, a holandska firma ima planove da otvori farmu muznih krava sa dodatnim programima, a poslovna zona „Skela“ obezbijedila je mogućnost za otvaranje novih proizvodnih kapaciteta i nova zapošljavanja.
Zahvaljujući određenim mjerama koje smo preduzeli porastao je interes za ulaganje i upravo očekujemo u narednom preriodu rezultate tih nastojanja i odluka koje smo donijeli prethodne i ove godine, jer je opština Brod itekako povoljna za investiranje.

ZATEČENI DUŽNIČKI BUDŽET

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakvo je bilo zatečeno stanje nakon preuzimanja dužnosti općinskog načelnika?

I.JOVIČIĆ:
U oblasti javnih finansija, odnosno zaduženosti budžeta, svođenjem računa i stvorenih obaveza i to obveznica za bazene i pijacu, mazut i deficit budžet, dug je dostigao iznos od 16,2 miliona KM.
To je značilo potrebu godišnje otplate od 1,6 miliona KM, odnosno mjesečno blizu 150 hiljada KM, a sve pri iznosu budžeta od 7,8 miliona KM, što je bilo veliko opterećenje i budžetu davalo karakter dužničkog budžeta. U oblasti javnih preduzeća i ustanova stanje je bilo veoma teško.
Zaduženost „Vodovoda i kanalizacije“ bila je 1,5 miliona KM, Komunalca sa 600 hiljada KM, sa kasnije ustanovljenim još dodatnih 300 hiljada KM poreza i doprinosa.
Zatim Sportsko kulturnog centra sa 1,2 miliona KM duga, Gradskog stadiona 1,1 milion KM, Direkcije za razvoj grada 120 hiljada, Radio Broda sa 50 hiljada KM duga, Gradskih toplana bez pogonskog goriva i dugovima za mazut u već započetoj grejnoj sezoni.
U privrednim preduzećima Bromet, Klaonica, GIK, Hotel i Metal-Emajl imovina je bila napuštena, u beskrajnim stečajnim postupcima za koje niko nije bio zaiteresovan.
Kada su u pitanju neriješeni imovinsko-pravni poslovi bilo je izraženo odsustvo interesovanja lokalne uprave za rješavanje ovog pitanja i preduzimanja odgovarajućih mjera da se zemljište identifikuje i odredi vlasništvo koje bi moglo biti na raspolaganju za eventualnu ponudu za investiciona ulaganja.
Danas, šest godina nakon takvog zatečenog stanja sa ponosom mogu da kažem da smo većinu navedenih problema riješili, sa jasnom vizijom na koji način iznaći rješenja i za preostale probleme.
Pored dugoročnih obaveza za izgradnju bazena i uloženih 5,6 miliona KM za gradsku pijacu, podignuti su krediti u iznosu od 10,6 miliona KM za izmirenje kratkoročnih obaveza sa rokom otplate od deset godina.
Do marta 2019. godine isplaćeno je 9,5 miliona KM duga direktno iz budžeta, što smatram najvećim kumulativnim izdatkom u posmatranom periodu.
Koncem 2018. godine obezbijeđen je reprogram preostalog duga čime su kreditne obaveze na godišnjem nivou prepolovljene i stvoren prostor za investiranje od skoro 500 hiljada KM godišnje.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koje privredne grane imaju najveće potencijale za investiranje i koje aktivnosti se čine u cilju privlačenja investitora?

I. JOVIČIĆ:
Opština Brod ima dugu tradiciju u proizvodnji metalnih proizvoda, te imamo stručnu, obučenu i iskusnu radnu snagu metalske struke.
Pored toga, škola za obuku zavarivača školuje zavarivače TIG, MIG i REL postupcima za što opština Brod vrši finansiranje i sufinansiranje.
Ova dokvalifikacija je prvi put sprovedena na osnovu inicijative privrede, te je Privredni savjet sugerisao da se u budžetu Opštine izdvoji dio za prekvalifikaciju koji će biti plasiran firmama, a ne direktno fizičkim licima u cilju zadržavanja radne snage.
Veliki potencijal postoji i u sektoru poljoprivrede, a opštinska uprava podržava postojeće i buduće poljoprivredne proizvođače dodjeljivanjem obradivog zemljišta.
Prisutan je i trend rasta stočnog fonda, te se površina zemljišta koja se obrađuje svake godine povećava za 200 hektara.
Bitno je napomenuti da imamo konkretne podsticaje, pa tako na primjer, podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice iznosi 200 KM po hektaru, premija za proizvodnju i prodaju merkantilne pšenice je 0,05 KM po kilogramu. Dajemo premije za sjemenski materijal, za mlijeko, regres po jedinici obradive površine u vidu dizel goriva, organizujemo kooperantsku proizvodnju krastavaca kornišona, te vršimo organizovan otkup poljoprivrednih žitarica.
U cilju privlačenja investitora izrađena je nova internet stranica Invest in Brod namijenjena isključivo privredi i potencijalnim investitorima.
Porede dobijanja značajnog BFC certifikata, niza odluka Skupštine opštine kojima se stvaraju povoljni uslovi za otvaranje novih proizvodno-uslužnih kapaciteta, prisustvujemo mnogim investicionim konferencijama i promovišemo privredne i turističke potencijale opštine Brod.
Tako je i ove godine opština Brod imala zakupljen štand na Međunarodnom sajmu nekretnina i investicija „BLIRE“, a izradili smo promotivne materijale u štampanom i elektronskom obliku, kako za buduće investitore tako i za privrednike.
Vršimo promociju na nacionalnoj televiziji, u poslovnim časopisima, a imamo ostvarenu izuzetno dobru saradnju sa Privrednom komorom Republike Srpske i Agencijom za promociju stranih investicija u BiH.

POVOLJAN POLOŽAJ

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta predstavlja osnovne komparativne prednosti Općine u odnosu na druge lokalne zajednice?

I.JOVIČIĆ:
Geografski položaj, dostupnost transportne infrastruktute i logistička povezanost su najvažnije prednosti opštine Brod.
Nalazimo se na samoj granici sa Hrvatskom i EU, sa oko 500 miliona potencijalnih potrošača.
Međunarodni granični prelaz u Brodu je i carinski terminal druge kategorije kojim godišnje pređe u prosjeku 100 000 kamiona i dva miliona putničkih automobila.
Svaki investitor na području opštine Brod ima mogućnost transpotra plovnim putem do Beograda u Srbiji i dalje Dunavom do Crnog mora, dok je od luke u Šamcu udaljen 45 kilometara i 107 kilometara do luke u Brčkom.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koje su težišne aktivnosti općinskih organa i službi u cilju stvaranja što povoljnijeg privrednog ambijenta?

I. JOVIČIĆ:
Opština Brod je nizom Odluka, procedura i postupaka stvorila veoma povoljan ambijent za otvaranje novih proizvodno-uslužnih kapaciteta.
Rezultat toga je povećan interes ulagača i ino ulagača tako da u Brodu bilježimo ulaganja u Skaj adapterima, novootvorenoj austrijskoj firmi Anton Paar, te firmi koja radi u zakupljenom prostoru, a koja gradi proizvodnu halu Krampic.
Brod se može pohvaliti brzom i efikasnom administracijom, te se izdavanje cjelokupne dokumentacije rješava u roku od sedam dana od dana podnošenja zahtjeva.
Nudimo start-up podršku za zapošljavanje i samozapošljavanje što se ogleda u konkternim mjerama od 5 000 KM po radnom mjestu.
Takođe je bitno naglasiti da svaki investitor ima punu institucionalnu i savjetodavnu podršku nadležnih odjeljenja opštinske uprave.
Jedna od najznačajnijih odluka koju je usvojila Skupština opštine Brod je smanjenje cijene zemljišta u zavisnosti od broja novozaposlenih radnika sa područja opštine Brod, a konkterno je u pitanju procentualno smanjenje cijene za 20 posto ukoliko se zaposli deset radnika, smanjenje za 30 posto za 20 novih radnika, smanjenje cijene za 50 posto 25 novih radnika, 60 posto za 35 radnika, 70 posto za 40 novozaposlenih, dok za 50 novozaposlenih radnika investitor dobija zemljište bez naknade.
Takođe subvencioniramo troškove naknade za legalizaciju objekta, dok su takse i naknade za investitore smanjene, te tako taksa za izdavanje građevinske dozvole iznosi simboličnih 50 KM za objekte vrijednosti do 50 hiljada KM.
Svakako treba nastaviti ka daljem napredovanju u stvaranju povoljnog privrednog ambijenta, opremanju poslovnih zona, medijskom predstavljanju Opštine i njenih potencijala, te resertifikaciji BFC certifikata.

BROJNI INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koliko je sredstava planirano za realizaciju kapitalnih investicija i za koje projekte tokom ove godine?

I.JOVIČIĆ:
U skladu sa Planom kapitalnih investicija i drugih značajnih ulaganja u 2019. godini, u skladu sa Strategijom razvoja opštine Brod za period 2016.-2020. godina planirana su ulaganja u iznosu od preko 5,5 miliona KM.
Već sada su realizovani brojni projekti, a neki od njih su izgradnja distributivnih cjevovoda vodovodne mreže u dužini oko 15 kilometaračime će se obezbijediti kvalitetnije snabdijevanje vodom dijela seoskog stanovništva, prije svega Gornje Liješće.
Pored radova, biće urađena i dokumentacija za rekonstrukciju kanalizacione mreže čime će se kompletirati projektna dokumentacija i za ovaj projekat.
Takođe je u toku priprema za izgradnju zaobilaznice i kružnog toka kod Gradskih bazena za što su obezbijeđena sredstva u iznosu od 2,6 miliona KM.
Završeni su projekti asfaltiranja putnih pravaca Lugovi – Nareci, sokaka Prodanovića ulice, od Ulice Jovana Dučića do Plavih Skela. Za objekte u sportskim objektima i krovu SŠC iz budžeta je planirano 60 hiljada KM.
Završetkom radova na kućama oštećenim u poplavama će se obezbijediti korisnicima funkcionalni uslovi za život, u čemu je opštinsko učešće 20 hiljada KM, a ostatak sredstava obezbjeđuje UNDP, dok će opština Brod obezbijediti sve priključke na komunalnu infrastrukturu.
Obezbijedili smo sredstva za postavljanje video nadzora u gradskom području čime će se povećati bezbijednost ljudi i objekata.
Uređen je i gradski park što je dovelo do kvalitetnijih uslova za boravak u istom i povećala se turistička ponuda Broda, kao i estetski izgleg centra grada.
Konstantno radimo na jačanju kapaciteta JKP „Komvod“ i Teritorijalne vatrogasne jedinice.
Važno je napomenuti i to da opština Brod namjerava da osposobi autobuski terminal u gradu kako bi omogućili stanovnicima Opštine koji koriste autobuski prevoz do seoskih i prigradskih naselja adekvatan prostor za čekanje autobusa, sanitarni čvor i ostale neophodne uslove.

 

 

BH BUSINESS MAGAZINE:
Republika Srpska je od Srbije dobila finansijsku podršku u iznosu od 9,3 miliona eura za razvoj 42 lokalne zajednice, od čega 120 hiljada eura i općina Brod.
Za koje namjene će biti iskorištena navedena sredstva?
I. JOVIČIĆ:
Sporazumom o finansiranju projekata donatorskim sredstvima u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, opština Brod će koristiti namjenska sredstvau iznosu od 120 hiljada eura, od čega će 70 hiljada biti iskorišteno za implemantaciju projekta „Rekonstrukcije škole“ i 50 hiljada eura za projekat nabavke sanitetskog vozila.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Načelnici dvanaest općina RS potpisali su sa predstavnicima Investiciono-razvojne banke RS Ugovore vrijedne milion i stotinu hiljada KM, među kojima i predstavnici općine Brod.
Koliko će, od navedenih sredstava dobiti općina Brod i za koje namjene će biti iskorištena?

I. JOVIČIĆ:
Finansijska podrška je uslijedila nakon dugotrajnog procesa evaluacije projektnih aplikacija koje je dostavio veliki broj opština iz Republike Srpske.
Finansijski mehanizam uspostavljen je kako bi prižio podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strategija razvoja jedinica lokalne samouprave i na taj način doprinio jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u Republici Srpskoj.
Projekat je uspostavljen kroz zajedničku saradnju Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ambasade Švajcarske u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.
Opština Brod je konkurisala za prioritetnu oblast 1: Poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga u jedinicama lokalne samouprave, te je projekat uspješno prošao na ovom Javnom pozivu kao trećerangiran.
Konkretno, za potrebe JZU „Dom zdravlja“ Brod, sredstvima ovog projekta ukupnog iznosa
144 653,62 KM, od čega je
45 556,83 KM sufinansiranje opštine Brod, nabaviće se novo sanitetsko vozilo i ultrazvučni aparat, čime će se doprinijeti poboljšanju reproduktivnog zdravlja žena i ukupnog kvaliteta i obuhvata primarne zdravstvene zaštite za stanovništvo opštine Brod.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Na koji način smanjiti odlazak mladih sa rodnih ognjišta?

I. JOVIČIĆ:
Opština preduzima određene aktivnosti socijalnog karaktera u smislu pružanja pomoći mladim bračnim parovima, pružanja pomoći pri školovanju i prevozu djece, stipendiranju studenata, brige za porodice sa četvero i više djece, maksimalne podrške nevladinom sektoru, sportskim, kulturnim i ostalim organizacijama u finansijskom i svakom drugom smislu.
Nismo pošteđeni raseljavanja porodica i naši planovi usmjereni su u pravcu stvaranja što boljih uslova kako bi oni našli interesovanje da ostanu na području opštine Brod, a to znači otvaranje novih radnih mjesta.
Kada bismo uspjeli u narednom periodu da otvorimo oko 300 radnih mjesta to bi uveliko zadržalo odlazak stanovništva.
Praksa pokazuje da mala preduzeća vežu ljude da ostanu na rodnom ognjištu.
Primjer toga je i Mesna industrija Sara u Barici, te pomenuta tvornica peleta u Brusnici.
U Kolibama posluje fabrika u kojoj se proizvode cijeđeni sokovi, a priprema se i pokretanje proizvodnje u Ciglani, što takođe doprinosi zaustavljanju odlaska stanovništva u inostranstvo.
Bez radnih mjesta iluzorno je očekivati da će ljudi ostati na ovim prostorima.
Poboljšanju zapošljavanja doprinosi i susjedna opština Derventa na području koje je zaposlen znatan broj Brođana i koja slovi za razvijenu lokalnu zajednicu.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koje aktivnosti predstavici općine pealizuju po pitanju saradnje sa privrednicima?

I. JOVIČIĆ:
Saradnja sa privrednicima je na prilično dobrom nivou.
Svake sedmice imamo „Dan otvorenih vrata“ koji ima za cilj unapređenje interakcije između načelnika opštine i predizetnika, te njegovanje dobrih odnosa i direktonog kontakta sa predstavnicima male privrede iz opštine Brod.
Ovaj praksa je do sada uvijek rezultirala lakšim rješavanjem problema preduzenika, otklanjanja administrativnih i drugih prepreka za njihovo poslovanje, kao i unapređenje okvirnih uslova za poslovanje privrednika.
Opština Brod nosilac je prestižnog BFC sertifikata, što znači da je opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.
Opštinska administracija je uložila veliki napor da dođe do cilja sticanja ovog sertifikata koji je ppodrazumijevao ispunjenje veoma zahtjevnih 12 kriterijuma i više od 80 predkriterijauma za unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje jedinica lokalne samouprave pruža privrednicima i stranim investitorima.
Sam BFC program omogućio nam je da se privreda uključi u razvojne programe opštinske uprave, te su se ostvarili konkretni pozitivni efekti na osnovu sugestija
Privrednog savjeta i rezultata ankete privrednika i preduzetnika opštine Brod o uslovima poslovanja, kvalitetu komunalnih usluga i potrebama za radnom snagom.

SAJAMSKI GRAD

BH BUSINESS MAGAZINE:
Brod je sajamski grad. Šta su bili osnovni motivi i koji su benefiti organizovanja Sajma?

I.JOVIČIĆ:
Ideja Sajma bila je da broski privrednici predstave svoje proizvode, da pozovu kolege i saradnike, te da Sajam bude spona uspostavljanja novih poslovnih veza.
Otkako je Sajam prvi put organizovan 2013. godine, pokazao je svoju važnost i opravdao postojanje, ostavivši veliki uticaj na održive poslovne kontakte.
Benefiti organizovanja Sajma su novi poslovni kontakti, te razmjena ideja i iskustava.
Sajam se ove godine organizuje po sedmi put i to je najznačajnija i najposjećenija kulturna i privredna manifestacija.
Konkretni efekti Sajma su se vidjeli već prvom Sajmu, kada je ostvarena poslovna saradnja sa firmom Krampic, što je rezultiralo otvaranjem te njemačke firme u Brodu.
Bitno je napomenuti i da je Sajam međunarodnog karaktera, na kojem izlažu privrednici iz naše i država okruženja.
Tradicionalno se održava drugi vikend u septembru, a Gastro susreti, kao segment ove privredne manifestacije posebno su dobro prihvaćeni i posjećeni.
Ove godine očekujemo privrednu delegaciju iz Kurska u Rusiji, čime želimo da stimulišemo dolazak privrednika iz regiona, prevashodno Prnjavora, Dervente i Modriče. Smatram da Brod kao sredina sa epitetima i pozitivnim karakteristikama iz nekih ranijih vremena treba da ima svoje manifestacije sa kontinuitetom održavanja.
Zahvaljujući Domu sportova u Brodu se održava Ponoćni turnir, imamo likovnu koloniju „Sava“ koja se već decenijama održava u našem gradu. Pored toga tu je i Savska regata, Sokolske igre, Konferencija beba, ulična košarka, turnir, odnosno susret mladih fudbalera sa učešćem više od stotinu ekipa, te Dani Duška Trifunovića.
Za svaki od ovih kulturnih događaja vlada veliko interesovanje grođana.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gospodine Jovičić, kakav je Vaš stav o sintagmi „Općinski načelnik-menadžer“?

I. JOVIČIĆ:
Menadžerske sposobnosti su ono što čini uspješnim svakog prvog čovjeka opštinske administracij.
Ovo govorim iz dugogodišnjeg iskustva obavljanja odgovornih dužnostima u privredi, a posebno sa aspekta izmijenjene uloge lokalne zajednice u odnosu na prethodni period.
Ako konkretno kompariramo neki privredni subjekt u opštinu, jasno je da je svaki privredni subjekt različit, a uspjeh na tržištu u najvećoj mjeri je ovosan o menadžeru, odnosno menadžmetu. U poređenju sa Opštinom kao instutucijom ima mnogo toga zajedničkog.
Opštinski načelnik upravlja administracijom i nastoji da bude što efikasnija i transparentnija. U saradnji sa najbližim saradnicima kreira, planira i realizuje projekte, a sve to zahtijeva menadžerske osobine koje načelnik mora imati.
Menadžerske odlike opštinskog načelnika su u velikoj mjeri preduslov napretka opštine u svim sferama.
Lično, prvi mandat je protekao u grčevitom pokušaju da se uspostave linije racionalizacije i finansijske stabilnosti, utvrđivanju pravaca, organizaciji i reorganizaciji.
U priteklih godinu dana stvorili smo uslove da možemo ozbiljnije da mijenjamo stvari i ispunjavam predizborna obećanja koja sam kao načelnik opštine dao biračima i smatram da sam, uz pomoć saradnika znatan broj obećanja i ostvario.
Kao opštinski načelni ne gradim karijeru, jer sam je ostvario u nekom ranijem periodu, već nastojim da uradim nešto pozitivno i dobro, nešto što će biti od koristi postojećim i narednim generacijama.

BIOGRAFIJA

ILIJA JOVIČIĆ, magistar ekonomije, rođen je 2. Jula 1950. godine u Grku, općina Brod.
Završio je srednju učiteljsku školu, pedagošku akademiju, a potom, 1983. godine i ekonomski fakultet.
Radio je u osnovoj i srednjoj školi, a nakon sticanja zvanja diplomiranog ekonomiste bio je zaposlen u preduzeću „25. Novembar“ u Bosanskom Brodu.
Potom je obavljao poslove sekretara Sekretarijata za privredu, direktora Uprave prihoda opštine Bosanski Brod, te direktora stručne službe SIZ
( Fondovi). U oktobru 1992. godine imenovan je za predsjednika Izvršnog odbora opštine Brod. Od 1994. godine bio je direktor Poslovnog centra „Energopetrol“, a po privatizaciji naftne industrije Republike Srpske direktor Poslovnog centra „Nastro Petrol“ u Brodu.
Član je i jedan od osnivača općinskog odbora SNSD-a u Brodu.
Na lokalnim izborima 2012. godine izabran je za načelnika općine Brod, a reizabran 2016. godine.
Oženjen je i otac dvoje fakultetski obrazovane djece.

         

Komentari

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com