DR. ŽIVKO MATUŠKO, NAČELNIK OPĆINE NEUM:

naslovnica

intervju-dr-zivko-matusko-nacelnik-opcine-neum

DR. ŽIVKO MATUŠKO, NAČELNIK OPĆINE NEUM:

KVALITETNA PUTNA KOMUNIKACIJA  DO BISERA BH. JADRANA
MORA ŠTO PRIJE BITI IZGRAÐENA

Tekst Rašid Hakić
Fotografije Općina Neum

Na strmom hercegovačkom priobalju, najvećim dijelom godine okupan suncem, smješten je Neum, jedini bosaskohercegovački grad na Jadranu.
Izgradnjom infrastrukture omogućen je intezivan privredni razvoj, posebno izgradnjom hotelsko-turističkih sadržaja.
Tako su u periodu od samo dvanaest godina izgrađeni hoteli “Neum”, “Sunce”, “Zenit” i “Stela” sa respekta vrijednim smještajnim kapacitetima.
U jeku turističke sezone Neum pohode hiljade turista, a značajna je posjećenost, kako u predsezoni, tako i u podsezonskom periodu, kada je ovaj biser bh. Jadrana lider kongresnog turizma u širem okruženju.
Šta oslikava svakodnevicu općinskog područja, koji projekti se realizuju u cilju što kvalitetnijih infrastrukturnih sadržaja i šta Neumu nedostaje kako bi postao elitna turistička destinacija upoznao nas je Dr. Živko Matuško, prvi čovjek općinske administracije, svim svojim bićem posvećen razvoju ovog područja.
Predanost stvaranju novih vrijednosti prepoznali su i stanovnici općine Neum koji su mu u dva dosadašnja izborna cilkusa ukazali povjerenje., a sasvim je sigurno da će tako biti i ove godine.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gospodine Načelniče, kada je utemeljena općina Neum i šta je ponajviše doprinijelo razvoju gradskog dijela ?

DR. ŽIVKO MATUŠKO:
Općina Neum, kao jedinica lokalne samouprave, funkcioniše od 1. Siječnja 1978. godine.
Specifične djelatnosti područja od obalnog dijela prema zaleđu bile su ribarenje, paljenje klečine, maslinarstvo, pčelarstvo, prikupljanje ljekovitog bilja, uzgoj vinove loze i duhana, sijanje žitarica i stočarstvo. Neum je danas grad, turističko naselje, općinsko središte za područje od 226 kilometara kvadratnih, na kojem živi oko pet tisuća stanovnika. Neum je jedini izlaz Bosne i Hercegovine na Jadransko more, s 24,5 kilometara razruđene obale.
Razvoj područja zaustavila je vrlo velika migracija domicijelnog pučanstva u gradove Republike Hrvatske. Istodobno je ubrzano preseljenje mlađe populacije u općinsko središte, tako da je trenutačna dobna struktura u zaleđu uglavnom staračka. Osnova izgradnje i razvoja grada bila je dosta kvalitetno riješena infrastruktura u oblastima vodoopskrbe, izgradnje kanalizacionog sustava, elektroopskrbe i telekomunikacijskih veza.
Izgradnjom infrastrukture omogućem je intezivan razvoj gospodarstva, posebno hotelsko-turističkih sadržaja i ostalih djelatnosti komplementarnih turizmu i to trgovine, poljoprivrede, stočarstva, zanatstva i raznih uslužnih djelatnosti.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koliki je ovogodišnji proračun Općine, realizuje li se naplata prihoda planiranom dinamikom i za koje namjene se koriste budžetska sredstva?
DR. ŽIVKO MATUŠKO:
Proračun općine Neum za 2016. godinu iznosi 5.548.550,00 KM.
U prvih šest mjeseci naplata poreznih prihoda je u granicama planiranih i iznosi 613.012.14 KM, ali su izostala sredstva određenih poreznih prihoda. To se, prije svega, odnosi na smanjen prihod od hidroakumulacije, te na smanjen prihod od komunalije i rente, bez obzira na općinsku odluku o legalizaciji.
Uprkos tome općina Neum uspijeva finansirati sve predviđene obaveze. Iz Proračuna se finansira rad općinskog vijeća, rad općinske izvršne vlasti, te ostali korisnici proračuna i to Dječji vrtić, Crveni križ, udruge proizašle iz domovinskog rata, dobrovoljno vatrogasno društvo, Muzej galerija Neum, HNK Neum, KUD Linđo, materijalni troškovi osnovne i srednje škole, socijalna skrb, kultura, šport, studentske stipendije, mjesne zajednice i ostale aktivnosti na općinskom području.

 

ZA BOLJI I LJEPŠI NEUM

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koje aktivnosti poduzimate kako bi Neum riješio što više infrastrukturnih projekata i time stekao status elitnog turističkog mjesta ?

DR. ŽIVKO MATUŠKO:
Brojnim planskim aktivnostima nastojimo da Neum bude još ljepši i bolji, sa što više kvalitetno riješenih infrastruktunih sadržaja. Jedna od tih aktivnosti je donošenje odluku od strane Općinskog vijeća o osnivanju Razvojne agencije „Nera“, koja je počela sa radom 1. Srpnja 2016. godine.
To je stručna organizacija osnovana sa ciljem usmjeravanja javnih i donatorskih fondova u rješavanju razvojnih prioriteta, odnosno planiranja, izrađivanja i imlementiranja razvojnih projekata financiranih iz nacionalnih i evropskih fondova, te drugih međunarodnih agencija.
Cilj je da, kroz programe i projekte provodi Strategiju razvoja općine Neum, pridonosi razvoju turizma, ruralog i poljoprivrednog razvoja općine, podrške malom i srednjem poduzetništvu kroz programe neformalnog obrazovanja i poslovnog savjetovanja, stvarajući uvjete za otvaranje novih radnih mjesta.

REKORDNA SEZONA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta su specifičnosti Neuma u odnosu na druge lokalne bh. zajednice i kakvom ocjenjujete ovogodišnju turističku sezonu ?

D. ŽIVKO MATUŠKO:
Neum je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Bosni i Hercegovini, prepoznatljiv po prirodnim, kulturno-povijesnim i klimatskim karakteristikama, kao i po bogatoj i raznolikoj turističkoj ponudi.
Prema procjenama, Neum danas turističkom tržištu nudi oko 15 000 postelja i to u hotelima visoke kategorije i u privatnom smještaju raznih kategorija. Ovogodišnje turističke sezona je izvrsna. Ostvareno je više od 950 000 noćenja, od čega znatan porast broja stranaca u odnosu na prošlu godinu, te ukupan porast broja gostiju za 4 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu. Ovogodišnja ljetna turistička sezona je produžena, a nastojimo da tako bude kako u predsezoni tako i podsezoni.

BOLJA PUTNA KOMUNIKACIJA MORA BITI ŠTO PRIJE IZGRAĐENA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta predstavlja prepreke kako bi rezultati bili još bolji?

DR. ŽIVKO MATUŠKO:
Veliki nedostatak je loša prometna povezanost prema unutrašnjosti Bosne i Hercegovine. Radi se o magistralnoj dionici M17-3 od Neuma do Stoca, čiji početak izgradnje očekujemo krajem ove godine.
Veliki nedostatak je i nepostojanje općinskeTurističke zajednice. Raspodjela boravišne pristojbe je 80:20 između Hercegovačko-Neretvanske županije i Federacije BiH, čime općina Neum ne dobija ništa, a poznato je da se od toga uređuje grad, plaže, hortikultura i sve ono što čini da je našem gostu ugodnije i ljepše.
Ipak nastojimo i u dobroj mjeri uspijevamo obezbijediti uslove da se gosti u Neumu osjećaju ugodno i ponovo dolaze.
Podatak da je Neum turističko odredište za veliki broj gostiju koji dugi niz godina borave kod nas upućuje na činjenicu da smo postali nezaobilazna turistička destinacija u mikro i makro okruženju.

DOBITNICI OPĆINSKE NAGRADE 2016.

Tomislav Lovrić:
– „Jadran promet“ osnovano je 1991. godine kao prvo privatno poduzeće na području općine Neum.
U sastavu poduzeća su Hotel Jadran, koji raspolaže sa 52 sobe, te de lux vila „Luce“ u ulici Mimoze sa 14 apartmana.
„Jadran promet“ posjeduje tržni centar sa 1000 metara kvadratnih prodajnog prostora, te cafe piceriju, koji se nalaze uz jadransku magistralu. U našim objektima radno je angažovano više od 100 djelatnika.
Ove godine, u povodu Dana općine Neum „Jadran promet“- u je dodijeljena općinsko priznanje za uspješne poslovne rezultate i doprinos upošljavanju.
Još bolji razvoj poduzeća sprečava nedostatak kvalitetne ceste prema bh. unutrašnjosti.
Malo je gradova na svijetu kao što je Neum, koji nisu sa odgovarajućom putnom infrastrukturom povezani sa svojom državom.
Transport robe do Neuma vršimo „makadamskim putevima“ i u takvim okolnostima veoma je teško donositi poslovne odluke po pitanju daljnjeg razvoja.

Mirko Prović:
– Tvrtka „Neretvanac“ osnovana je 8. Veljače 2003. godine.
Početna djelatnost bila je trgovina prehrambenih proizvoda i roba široke potrošnje u radnim prostorima površine 70 metara kvadratnih.
Danas tvrtka posluje u dva maloprodajna objekta i jednim caffe barom, u dvije tisuće kvadrata poslovnog prostora, u kojoj je stalno radno angažovan 31 djelatnik, a upošljavamo i određen broj sezonskih djelatnika. Osim djelatnosti „Neretvanca“ bavimo se i ugostiteljstvom, a posjedujemo i vilu „Marina“ u Neumu.
U Opuzenu, u kojem sam rođen, imam obiteljsku tvrtku sa bratom, u sastavu koje je i Hotel „Merlot“, a bavimo se i proizvodnjom vina. Dobitnici smo ovogodišnje nagrade u povodu Dana općine Neum za zapošljavanje i zahvalan sam onima koji su prepoznali naše poslovne uspjehe i benefite koji uz to idu, a tiču se općedruštvenog napretka.

Jure Nikolić:
– Poduzeće „Judik“ specijalizirano je za proizvodnju namještaja od pločastog materijala i kerrock-a.
Raspolažemo najsavremenijom opremom i strojevima, te sposobnim i stručnim osobljem. Nadziremo kvalitet, od nacrta na računalu preko proizvodnog procesa, do ugradnje, a naš uslužan i stručan kadar uvijek je na raspolaganju.
U našem izložbeno-prodajnom salonu, površine 850 metara kvadratnih nalazi se sve što je potrebno za uređenje doma, poslovnog prostora, apartmana, hotela.
Poslovnost, kvalitet proizvoda i konstanta razvoja elementi su zbog kojih smo dobitnici ovogodišnjeg priznanja povodom Dana općine Neum.

ZA LJEPŠI ŽIVOT

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koji projekti su u fazi realizacije i šta će značiti za općinsko područje i šire okruženje ?

DR. ŽIVKO MATUŠKO:
Važno je istaknuti nastavak radova na obnovi Hotela „Sunčana obala“, privatiziranog od strane poduzeća „Orka“, koji će dodatno obogatiti turističku ponudu Neuma i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.
Tokom ove godine, u saradnji sa gradovima Zadrom i Mostarom, uspješno je nastavljen projekat „ CB GREEN“, odobren u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti na području Bosne i Hercegovine vrijedan je 253.000,00 eura, a voditelj projekta za bh. stranu je općina Neum.
Cilj projekta je zaštititi i očuvati okoliš, te potaknuti uporabu održivih izvora energije. Aktivnosti određene za općinu Neum tokom ove godine su postavljanje LED rasvjete na šetnjicu Surdup 1, zamjenu rasvjetnih stubova u ulici „Dr. Franje Tuđmana“, te nastavak izgradnje javne rasvjete od Hotela Sunce prema šetnjici u Tihoj Luci.
U ovoj fazi projekta uspješno je postavljeno 150 novih LED lampi. Slijedi nastavak radova na projektu, a odnosi se na postavljanje solarne rasvjete na poluotoku Klek. Nastavljen je i rad na projektu „Poticanje regionalne suradnje i uranoteženog teritorijanog razvoja zemalja Zapadnog Balkana u procesu EU intergracije – Podrška stalnoj radnoj grupi za regionalni rurali razvoj u Jugoistočnoj Evropi. Radi se o pisanju strategije za ruralni razvoj baziranog na turizam i poljoprivredu pod nazivom „KRŠ“, što znači „kamen“, „rijeka“ i „šume“,u koje su uključene pogranične općine iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.
Nakon završetka pisanja projekata i strategije plan je aplicirati u vidu međunarodne saradnje za EU fondove.
U tijeku je i projekat „Program podrške za poljoprivrednike u okviru projekta razvoja ruralnog poslovanja“ sa ciljem smanjenja siromaštva na selu komercijalnim bavljenjem poljoprivredom kroz podizanje zasada jagodičasog voća, povrća ili ljekovitog i aromatičnog bilja na gazdinstvima za poznatog kupca.
U tijeku je prva faza projekta, koji traje tri godine.
Uporedo sa navedenim u tijeku je i projekat „Bicikliranjem kroz povijest“-Revitalizacija stare uskotračne pruge „Ćiro“.
Riječ je o projektu koji finansira Europska unija kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II. Projekat se provodi na području Hercegovine u općinama Mostar, Čapljina, Neum, Ravno i Trebinje, te na području Republike Hrvatske u općini Konavle.
Partneri u projektu su Regionalne razvojne agencije REDAH i DUNEA, Udruga za promociju biciklizma „Hercegovina Bike“, Turističke zajednice općina Konavle i Trebinje, te općine Čapljina, Ravno i Neum.
Opći cilj projekta je doprinijeti integraciji gospodarstva u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvenske županije i Hercegovine kroz nove zajedničke turističke ponude, biciklističke staze koje će prolaziti obnovljenom starom uskotračnom prugom „Ćiro“.
U tijeku je i realizacija projekta „Partnerstvo za budućnost Neuma“ u sklopu poziva za dostavljanje koncepata projektnih projedloga podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini. Cilj je doprinijeti uspostavljanju povoljnog poslovnog okruženja u općini Neum, stvaranjem novih radnih mjesta usklađivanjem i poboljšanjem vještine radne snage. Partneri općini Neum na ovom projektu su Agencija REDAH, poduzeće Sunčana obala, Srednja škola Neum i Zavod za zapošljavanje Hercegovačko-Neretvanske županije.
Značajno je navesti i to da je sredstvima Ministarstva prometa i veza HNŽ krajem 2016. godine izvršena sanacija dijela regionalne ceste R426/R 706 Dračevo-Cerovica-Hutovo-Ravno, od od Obavlejnog groblja do Grbušine lokve u dužini od 1700 metara, koja je bila u izizetno lošem stanju.
Sada se tom dionicom prometuje puno ugodnije, iako je to sve daleko od onoga što grad Neum i općina u cjelni zalužuju.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta Neum, osim čistog mora, plaža i popratnih sadržaja sa kulturnog aspekta nudi, kako domicijelnom stanovništvu tako i gostima ?

DR. ŽIVKO MATUŠKO:
Mnogo toga.
Ove godine uspješno je održan 11. Međunarodni festival animiranog filma NAFF 2016, zatim Jadranske igre-finale Bosne i Hercegovine, te 8. Smotra klapa Neum 2016.
Kulturne sadržaje upotpunilo je i održavanje 9. večer Hrvatskog folklora Neum 2016., te Hrvatskog glazbenog festivala Etnofest Neum 2016, kao najznačajnijeg glazbenog događaja u okviru Neumskog kulturnog ljeta.
Sva navedena, ali i ostala ostala kulturna događanja podupire Općina ili su ona u organizaciji neumskih hotela.
Time Neum, u sintezi sa turistički potencijalima, pruža gostu ugodan boravak i ono što je najbitnije, ponovni dolazak.

 

Dr. Živko Matuško rođen je 24. ožujka 1957. godine u Metkoviću. Gimnaziju je završio u Čapljini, a potom medicinski fakultetu u Sarajevu.
Pripravnički staž odradio u Mostaru i zapošljava se u Domu zdravlja Neum. Aktivno učestvuje u Domovinskom ratu kao zapovjednik saniteta HVO-a Neum, od prvog do posljednjeg dana.
Specijalizaciju ginekologije i porodništva je završio 1998. godine u Klinici za ženske bolesti i porode Petrova 13, Zagreb.
Kao specijalist radi u Domu zdravlja Neum, Općoj bolnici Dubrovnik, potom u rodilištu Metković. Oženjen je i otac šestoro djece.

         

Komentari

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com