NENAD VUKOVIĆ, GRADONAČELNIK GRADA ISTOČNO SARAJEVO

Graphic1

INTERVJU – NENAD VUKOVIC, GRADONAČELNIK GRADA ISTOČNO SARAJEVO

NENAD VUKOVIĆ, GRADONAČELNIK GRADA ISTOČNO SARAJEVO

OLIMPIJSKE IGRE, U PUNOM SJAJU,
PONOVO NA ISTOM MJESTU

Tekst Rašid Hakić
Fotografije: Grad Istočno Sarajevo, Foto „Vaske“
Fotografija na naslovnici Foto „Vaske“ Istočno Sarajevo

Tri puta je biran za odbornika u Skupštini opšine Pale, a funkciju zamjenika načelnika navedene lokalne zajednice obavljao je u dva mandata.
Sa nadasve izraženim organizatorskim i komunikacijskim sposobnostima, svakodnevne poslove, a time i probleme, doživljava kao izazov. Takvim stavom prema preuzetim obavezama, uz pomoć saradnika, bilježi uspjehe realizujući značajne projekte.
Rezultati nisu ostali nezapaženi ni kod Agencije za izbor Naj menadžera Bosne i Hercegovine i jugoistočne Evrope, te mu je prošle godine dodijenjeno priznanje Naj gradonačelnik Bosne i Hercegovine.
Sve navedeno odnosi se na Nenada Vukovića, prvog čovjeka administracije grada Istočno Sarajevo, posvećenog prosperitetu i ekspaniziji razvoja ovog područja.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gospodine Vuković, u kojim društvenim okolnostima je utemeljen grad Istočno Sarajevo?

N. VUKOVIĆ:
Ove godine proslavljamo 25. godina postojanja Grada Istočno Sarajevo, obzirom da je prvo povjereništvo za osnivanje grada konstituisano 1993. godine u nesretnim ratnim okolnostima koje su bile zadesile Bosnu i Hercegovinu.
Tadašnja, ali i današnja linija razdvajanja između Federacije BiH i Republike Srpske doprinijela je da se određene prijeratne sarajevske opštine podijele i da jedan njihov dio ostane u federalnom Sarajevu, a drugi dio u današnjem Istočnom Sarajevu.
Zbog toga je došlo do nastanka nekoliko opština i njihovog organizovanja u Republici Srpskoj i to Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, a u gradu Istočno Sarajevo, osim navedenih opština nalaze i cijele prijeratne opštine Sokolac, Pale i Trnovo.
Tako je danas koncept grada Istočnog Sarajeva takav da unutar grada imamo šest opština, sa oko 65 hiljada stanovnika, po popisu iz 2013. godine.

SA LEDINE, VOLJOM NARODA DA SE OVDJE ŽIVI

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kojom dinamikom je tekao razvoj Grada i na što ste posebno ponosi?

N. VUKOVIĆ:
Grad Istočno Sarajevo razvijao se u vrlo teškim okolnostima, da bi danas došao u fazu razvoja na koju smo ponosni.
Ne kažem to bez razloga, jer je u pojedinim opštinama i sredinama sve, narodski rečeno, nastalo „sa ledine“. U okviru projekata P1 i P2 razvoja grada Istočnog Sarajeva, u poslijeratnim godinama gradili su se privredni kapaciteti, stambeno-poslovni blokovi i individualni objekti.
Takav program razvoja Grada odvijao se uz pomoć kreditnih sredstava, donacija susjednih zemalja, ali prije svega voljom naroda koji ovdje živi. Posebo se ističe razvoj grada Istočnog Sarajeva i nastanka novih naselja na područjima opština Istočno Novo Sarajevo i Pale, ali i opštine Istočna Ilidža u jednom njenom dijelu.
U te tri opštine značajno se povećao broj stanovnika u odnosu na ratne godine. Urađena su potpuno nova naselja, saobraćajna i komunalna infrastruktura i sve ono što je potrebno da se nešto zove urbanom zonom.
Urađeni su i svi drugi državni, ali i objekti potrebni da se jedno područje zove opštinom, a grad gradom.
Urađene su i institucije, tako da imamo policiju, sudove, osnovne škole.
Osim toga, u Istočnom Sarajevu se nalazi sjedište određenog broja republičkih i bh. institucija. Moram pomenuti, na primjer, da je u našem gradu sjedište Državne agencije za istragu i zaštitu SIPA, Agencije za nadzor nad tržištem BiH, Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, kao i Instituta za standardizaciju BiH, te Kancelarija za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju Bosne i Hercegovine.
U Istočnom Sarajevu smješteno je sjedište Republičke uprave civilne zaštite RS, Zavod za zapošljavanje i Zavod za udžbenike RS, preduzeća Šume RS, kao i Administrativni centar Vlade republike Srpske.
Na području našeg grada nalaze se i specifične ustanove kao što je Zavod za forenzičku psihijatriju, a nedavno je završena i gradnja državnog zatvora, prvog takve vrste u Bosni i Hercegovini.
Izgrađeni su i obnovljeni mnogi vjerski objekti, a posebno značajno je navesti da imamo Univerzitet u Istočnom Sarajevu.
To je veliki uspjeh ratnog i poslijeratnog vremena i ponosni smo što imamo institucionalno uređenu i za nas veoma važnu visokoobrazovnu instituciju, čiji sadržaji se nalaze na području dvije od šest opština grada Istočnog Sarajeva. Sjedištem je na području Istočnog Novog Sarajeva, gdje su i četiri fakulteta, a četiri Fakulteta nalaze na području opštine Pale.

TURIZAM –NAJZNAČAJNIJA PRIVREDNA GRANA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koje su karakteristike privrednog razvoja Grada Isočno Sarajevo?

N. VUKOVIĆ:
Što se tiče privrednog razvoja, u poslijeratnom periodu ne možemo se pohvaliti velikim uspjehom kada je u pitanju revitalizacija i obnova prijeratnih privrednih kapaciteta.
Opštepoznato je da je na području grada Istočno Sarajevo postojalo nekoliko značajnih preduzeća. I nekadašnji privredni giganti, koji su zapošljavali po nekoliko hiljada radnika, doživjeli su, nažalost, u poslijeratnim godinama, sudbinu ostalih privrednih subjekata.
Ne možemo reći da smo spasili pogone tih privrednih subjekata i da smo njihovo poslovanje uspjeli uskladiti sa tržišnom utakmicom i današnjim privrednim ambijentom Bosne i Hercegovine i Evrope.
Istina, neki od navedenih privrednih kapaciteta promijenili su namjenu, počeli da zapošljavaju radnike i krenuli uzlaznom putanjom, što je pohvalno.
Možemo konstatovati i to da se uspjesi odnose na razvoj drvne industrije, u kojoj je napravljen ogroman pozitivan pomak u proteklih dvadesetak godina. Bez obzira što neka javna preduzeća iz oblasti drvne industrije ne posluju uspješno, moramo istaći da privatni sektor bilježi odlične rezultate, u kojem je zaposlen veliki broj mladih ljudi u savremenim pogonima, a posebna pozitivnost je orjentacija ka proizvodnji finalnih proizvoda, koji se plasiraju i u zemlje zapadne Evrope.
Danas naša drvna industrija ima sposobnost da napravi jako dobre finalne proizvode koji ispunjavaju zahtjevno ino tržište.
Postoji interesovanje stranih investitora da otvaraju pogone iz oblasti drvne industrije na području grada Istočno Sarajevo, a najnoviji primjer je dogovaranje sa ino investitorom za kapacitete Nove Romanije na području opštine Sokolac, poznate u prijeratnom periodu.
Međutim, kada govorimo o privredi treba naglasiti da je turizam naša glavna privredna grana.
To je najveća šansa razvoja, jer omogućuje razvoj brojnih drugih privrednih grana. Postojanje planina unutar i oko grada, nasljeđe kada je u pitanju Olimpijada, skijaški tereni i potencijal koji imamo, sve naše planove razvoja vežemo za razvoj turizma.
Prvenstveno se to odnosi za dolazak stranih investitora. U prilog tome je i podatak da je Hotel Bistrica nedavno prodat za šest miliona KM firmi koja najavljuje dolazak lanca Kepinski, poznatog svjetskog hotelskog lanca, koji bi Jahorinu i šire područje trebalo da podigne na novu ljestvicu hotelijerstva i ugostiteljstva. To znači da bi bila uposlena kompletna privreda Istočnog Sarajeva na dogradnji i rekonstrukciji Hotela Bistrica. Očekujemo da će u narednim godinama biti pronađena slična rješenja za revitalizaciju hotela Rajska dolina, Jahorina i Košuta. Time bismo uposlili građevinski sektor, otvoriti nova radna mjesta, pružali nove usluge turistima sa učešćem tridesetak djelatnosti sa područja našeg grada, što bi predstavljalo pozitivan, lančani, efekat na komletan privredni ambijent Istočnog Sarajeva. Ovim se pravi mnogo bolja ukupna potrošnja, s ciljem dolaska gostiju, a time i stvaranja nove vrijednosti.
Veliki poslovni uspjesi ostvaruju se i u preduzećima u oblasti tekstilne industrije koja zapošljavanju po nekoliko desetina radnika i sarađuju sa čuvenim tekstilnim kompanijama i robnim markama kao što je Beneton. Poslovna saradnja sa tako renomiranim proizvođačem govori da imamo kvalitet koji treba afirmisati.
Duga je lista uspješnih privrednika u oblasti građevinarstva, odnosno nisko i visokogradnje.
Primjer uspješnosti su i Romanija putevi, koji održavaju oko 500 kilometara puteva na području istoka Republike Srpske, sa oko 300 zaposlenih i modernom građevinskom operativom, koja može da vrši izgradnju tunela, vijadukta, te poslove iz oblasti održavanja putne mreže.
Vrijedna pominjanja je i privatna kompanija koja je na Ravnoj planini izgradila gondolu i značajno obogatila turističku ponudu ovog područja i jedinstvena je u Bosni i Hercegovini.
Poduga je lista uspješnih privrednih subjekata koji posluju na području šest gradskih opština i predstavljaju nosioce privrednog i opštedruštvenog razvoja, a koji zaslužuju pažnju i poštovanje institucije vlasti.

SINTEZA GRADA I LOKALNIH ZAJEDNICA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Na kojem nivou je komunikacija između grada i općina koje gravitiraju u njegovom području i koji su konkretni pokazatelji takvog odnosa?

N. VUKOVIĆ:
Grad istočno Sarajevo specifičan je po tome što je nastao voljom šest opština koje su u njegovom sastavu. S tim u vezi bitno je naglasiti da grad i opštine imaju podijeljene nadležnosti. U tom pogledu grad obavlja sve svoje statutarne nadležnosti na krajnje odgovoran način.
Ponovo naglašavam da smo akcenat stavili na oblast turizma, iz razloga što iz svoje nadležnosti imamo bavljenje tom djelatnošću preko Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo, koja djeluje u sastavu gradske uprave. U tom pogledu nama je vrlo važno da obavljamo svoju ulogu po pitanju promocije turističkih potencijala i marketinške djelatnosti svih turističkih kapaciteta i potencijala kojima raspolažemo.
Smatram da, u posljednje vrijeme to činimo na itekako vidljiv način, a rezultat toga jeste da su naše destinacije sve prepoznatljivije, ne samo na području Bosne i Hercegovine, nego i u širem okruženju.
U tom pogledu smo dosta aktivnosti realizovali, ali imamo velike planove i za naredni period. Interesantno nam je i kinesko tržište i vode se aktivnosti Olimpijskog centra Jahorina, u sintezi sa nama, pokušavajući da se i tom tržištu predstavimo na što bolji način.
Iduće godine smo zajedno sa Sarajevom domaćini Konferencije mladih Samita Grupe “16 plus jedan”, zemalja centralne i jugoistočne Evrope, među kojima je i Kina, kojom prilikom ćemo, u saradnji sa ambasadom Kine, dovesti 300 posjetilaca iz Kine i drugih država, za koje ćemo napraviti prilagođen program, a tim događajem dovesti i turističke agencije i organizacije iz kineskih pokrajina, kako bismo otvorili navedeno tržište, obzirom da smo informisani o velikom interesovanju za zimski turizam i zimske sportove.
Osim turizma utičemo i na druge aspekte razvoja grada, gdje smo često komunikacija, odnosno, spona svih novoa vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.
Naša nadležnost je i u oblasti inspekcijskih poslova. Grad Istočno Sarajevo, na području svih šest opština ima nadležnost nad svim inspekcijskim organima, koji se nalaze na nivou lokalnih zajednica, ne samo kada je riječ o građevinskoj inspekciji, koja je jedna od najvažnijih u vremenu razvoja. Imamo dobru saradnju sa svim opštinama i nastojimo da ostvarimo njihov što ravnopravniji razvoj.

SVI SU DOBRO DOŠLI

BH BUSINESS MAGAZINE:
Kakva je saradnja sa višim nivoima vlasti ?

N. VUKOVIĆ:
Već sam naglasio dobru saradnju sa opštinama i sve činimo da bude još bolja, a isto tako imamo dobru saradnju sa svim drugim institucijama, ne samo na području Grada, nego i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. To je veoma važno da bi ostvarili dobre rezultate. Sve te institucije mogu potvrditi da su vrata našeg Grada otvorena za svakoga i da ovdje svi dobro došli. Smatram da je to uslov ako želimo dobar razvoj i prepoznatljivost.

 

U NAREDNOJ GODINI REALIZACIJA 20 PROJEKATA U ŠEST GRADSKIH OPŠTINA

N.VUKOVIĆ:
Ilustracije radi, pred početkom smo realizacije 20 projekata u šest opština, sa akcentom na prioritete i za te potrebe će grad Istočno Sarajevo u narednom periodu uložiti 3,3 miliona KM.
Tako ćemo u opštini Sokolac realizovati niz projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture. Na području opštine Pale izgradit ćemo atletsku stazu i tim projektom zaokružiti sportski kompleks u sportsko-poslovnog centra Peki.
U cilju boljeg razvoja turizma na Jahorini ćemo gradit zdravstvenu ambulantu i turistički info biro.
Na području opštine Istočno Novo Sarajevo gradit ćemo jezero koje će doprinijeti završetku urbane cjeline te lokalne zajednice.
Na području opštine Istočna Ilidža pomoći ćemo izgradnju Gimnazije, a na području opštine Trnovo izgradnju ekološke deponije.
Na području opštine Istočni Stari Grad, gdje se ubrzano razvija Trebević kao turistička destinacija, pomoći izgradnju policijske stanice. Navedene i druge projekte pomno smo isplanirani svodno potrebama opština.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gradovi i lokalne zajednice imaju probleme sa likvidnošći budžeta.
Kakvo je stanje po tom pitanju u Gradu načijem ste čelu?

N. VUKOVIĆ:
Ono što uvijek ističemo jeste stabilno poslovanje. To znači da Grad Istočno Sarajevo već dugi niz godina izlazi i pred odbornike, ali i pred javnost sa pozitivnim poslovanjem, stabilnim budžetom i poslovne godine završavamo sa iskazanim suficitom.
To postižemo gvozdenom finansijskom disciplinom, pri čemu pažljivo pratimo prihode, a vrlo oprezno pravimo rashode.
U tom kontekstu možemo reći da smo u stalnom praćenju finansijkog stanja i prilagođavamo troškove našim mogućnostima. Smatram da možemo da budemo primjer mnogim drugim javnim institucijama, ne samo gradovima i opštinama, nego čak i višim nivoima vlasti i da pokažemo da je moguće imati solventno poslovanje.
U tom pogledu sam zahvalan svim saradnicima, jer svi zajedno kao gradska uprava, utičemo na finansijsku stabilnost koju imamo.
Takav način poslovanja nam omogućuje da sve svoje statutarne obaveze ispunjavamo na vrijeme. Inače, Grad u finansijskom smislu ne servisira samo sam sebe, nego i Gradsku razvojnu agenciju Istočno Sarajevo i Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu Istočno Sarajevo za područje svih šest opština. Finansiramo materijalne troškove i za četiri srednjoškolska centra, a nastojimo da pomognemo organizaciju različitih kulturnih i sportskih manifestacija.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Na koje realizovane projekte ste posebno ponosi, a koji su jedinstveni na bh. prostoru?

N. VUKOVIĆ:
Ponosni smo na nešto što može biti primjer i drugima u Bosni i Hercegovini, a radi se o tome da, na inicijativu MUP-a Republike Srpske Grada i šest opština, relizujemo projekat pod nazivom „Za bezbjednije Istočno Sarajevo“.
Naime, izdvojili smo značajna novčana sredstva za postavljanje savremenog video nadzora na području Grada, granične linije Republike Srpske i Federacije, svih javnih institucija, svih ulaza i izlaza u Grad i na svim velikim raskrsnicama. Smatram da, u vremenu u kojem imamo evidentne probleme sa bezbijednošću i u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, radimo dobar projekat gdje će se, po ocjeni MUP-a, na efikasniji način moći raditi, kako preventiva, tako i brzo otkrivanje krivičnih djela.
Za ovaj projekat Grad i opštine izdvojili su više od 400 hiljada KM i na 102 lokacije će se postaviti 180 kamera.
Ovo je veoma pozitivan primjer i zahvalan sam Policijskoj upravi Istočno Sarajevo i načelnicima opština što su podržali ovu investiciju, jer je to pokazatelj da možemo imati dobru saradnju na projektima koji su značajni za naše građane.
Drugi, ništa manje značajan projekat, po kojem smo prepoznatljivi jeste „Pametni prevoz“. Naime Grad Istočno Sarajevo je nadležan za organizaciju gradskog prevoza i u okviru toga se trudimo da unapređujemo uslugu koju pružamo građanima. Tako smo ove godine realizovali navedeni projekat, kojim smo uveli GPS uređaje u sva vozila javnog gradskog prevoza, te povezali u jedan centar, u sjedištu gradske uprave i na taj način građanima napravili aplikaciju sa pohranjenim podacima za korisnike javnog prevoza. Aplikacija se može besplatno skinuti sa interneta i dostupna je svim korisnicima gradskog prevoza Istočnog Sarajeva, koja obiluje mnoštvom informacija. Od linija koje Grad Istočno Sarajevo nudi korisnicima javnog prevoza, cijena dnevnih, povretnih i mjesečnih karata međugradskog prevoza i brojnih drugih korisnih podataka. Ovo nije kraj unapređenja javnog gradskog prevoza, jer imamo planove da u narednom periodu još više razvijamo tu uslugu.
Značajno je navesti i to da smo u ovoj godini smo, u okviru naših investicija i nadležnosti, na lokaciji Krtelji Butmir za područja Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža izgradili reprezentativan namjenski objekat kako bi teritorijana vatrogasna jedinica imala uslove koje zaslužuje. Investicija je koštala oko 500 hiljada KM, za ljude koji rade odgovoran posao i zaslužuju da imaju kvalitetan objekat, opremu i vozila da nas štite od rizika kojima su izloženi naši građani, pogotovo na lokalitetima Sokoca, Pala i Istočnog Starog grada, koji su šumoviti i suočeni sa problemima izbijanja požara.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Čime se Grad može pohvaliti po pitanju sportskih i drugih rezultata?

N. VUKOVIĆ:
Grad Istočno Sarajevo poznat je po mnogim sportistima koji ostvaruju uspjehe vrijedne pažnje.
Ilustracije radi, u nekom ranijem vremenu broj učesnika olimpijskih igara sa područja našeg grada bio je impozantan, a takmičari u zimskim sportovima i rezultati koje su postizali zaslužuju svako poštovanje. Sasvim je sigurno da u svijetu ne postoji manje mjesto sa više učesnika na olimpijskim igrama. Naime, na “zimskim olimpijskim igrama” učestvovalo je dvadesetak sportista sa prostora na kojem danas živi oko 65.000 stanovnika, što je svojevrstan kuriozitet.
Postoje i rezultati u kojima se naš grad ističe i u drugim pojedinačnim i kolektivnim sportovima na nivou Bosne i Hercegovine, ali i okruženja.
Imamo sportiste koji su svoje karijere nastavili u drugim zemljama u kojima zaslužuju pažnju, a među njima treba istaći svjetsku zlatnu medalju u džudou koju je osvojio Nemanja Majdov.
Što se tiče kulture, ona je u stalnom razvoju kao i Grad. Zaposleni u kulturnim centrima, pozorištima, univerzitetskim centrima, muzičkoj akademiji, zaslužuju poštovanje ponos su našega grada. S tim u vezi želim da istaknem trenutno najvažniji događaj, a to je gradnja pozorišta u Istočnom Sarajevu, koje treba da zaokruži naša dugogodišnja htijenja po pitanju infrastrukture u oblasti kulture. Ovo područje zaslužuje taj objekat, čime će se stvoriti puno bolji uslovi za razvoj društvenih aktivnosti građana.
Bitno je istaći da je Grad Istočno Sarajevo u ovom mandatu, i ja kao predlagač akata prema Skupštini, odlučili da osnujemo gradski Radio Istočno Sarajevo kao javni emiter, što je veoma važno kada je u pitanju pravovremeno i kvalitetno informisanje građana. Opremili smo prostorije Radija i institucionalno organizovali rad kao privrednog subjekta. Već je počelo internet emitovanje i u očekivanju smo dobijanja frekvencije od nadležnog regulatora.
Veoma smo blizu i odluke o osnivanju Agrarnog fonda što bi trebalo pomoći proljoprivrednim proizvođačima na području grada Istočno Sarajevo i opština koje u planovima svoga razvoja imaju bavljenje poljoprivredom. Osnivanjem navedenog fonda očekujemo podršku i od viših nivoa vlasti, odnosno republičkih razvojnih agencija, te naše Razvojne agencije i opšina.
Proteklih godina imali smo veliki problem zbog neadekvatnih uslova za liječenje stanovnika Istočnog Sarajeva. U nekadašnjoj, dotrajaloj zgradi Bolnice Istočno Sarajevo, koja datira još s početka 20.vijeka, pacijenti nisu mogli da budu zbrinuti na odgovarajući način, a ljekarima i bolničkom osoblju bilo je izuzetno teško da rade u takvim uslovima. Ove godine, na radost svih nas, u našem gradu izgrađena je savremena bolnica, koja je otvorena početkom oktobra. To je rezultat zajedničkog rada svih predstavnika vlasti, od lokalne do republičke, ali, prvenstveno, odraz višegodišnjih, decenijskih, težnji naših građana da dobiju zdravstvenu ustanovu ovakvog tipa, kako bi zdravstvene usluge i uslovi liječenja u Istočnom Sarajevu, konačno, bili podignuti na nivo koji imaju ostali gradovi u Republici Srpskoj i BiH

NAJGRADONAČENIK BOSNE I HERCEGOVINE

Nenad Vuković dobitnik je Specijalnim priznanjem Naj gradonačelnika u Bosni i Hercegovini koje mu je uručeno 7. Decembra 2017. godine u Banja Luci, na manifestaciji u organizaciji Izbora Naj menadžera Bosne i Hercegovine i jugoistočne Evrope. U obrazloženju žirija navedeno je da se priznanje dodjeljuje za nesvakidašnje predstavljanje Istočnog Sarajeva na specifičan način, sa posebnim akcentom na organizaciju Olimpijade mladih, na iskoraku u saradnji sa kolegama iz susjednog Sarajeva i energiju sa kojom se pristupa razvoju grada Istočno Sarajevo.

EYOF-DVA GRADA
JEDAN SAN

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta za Istočno Sarajevo i susjedno Sarajevo predstavlja održavanje EYOF-a?

N. VUKOVIĆ:
Najvažniji projekat ovog mandata i perioda je Olimpijada koja se ponovo održava na ovom području.
Veoma smo zadovoljni, srećni i sa ponosom ističemo da smo, zajedno sa Sarajevom, domaćini Olimpijade mladih, koje će biti održana od 9. do 16. Februara 2019. godine.
Zahvaljujemo se Evropskom olimpijskom komitetu koji nam je ukazao povjerenje, da poslije više od trideset godina dobijemo mogućnost da organizujemo jedno veliko takmičenje. Pri tome moram istaći izuzetnu saradnju sa Sarajevom u okviru organizacije Olimpijade, što imamo sposobnost da prepoznamo da nam mogu biti zajedničke tačke rada sport, turizam i nešto od čega oba grada mogu imati koristi.
Na bilborima u Istočnom Sarajevu može se vidjeti natpis „ Dva grada jedan san“, koji potvrđuje naša opredjeljanja, pokušavajući da se vratimo na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima i da se predstavimo Evropi i svijetu na jedan drugačiji način u odnosu na sve ono nemilo što se dešavalo u bliskoj prošlosti.
Smatram da nam je ovo šansa promocije svega što možemo da ponudimo u oblasti turizma.
Znajući da će učestvovati više od 1000 takmičara, da je učešće potvrdilo 46 zemalja, da će svi važni ljudi iz oblasti zimskih sportova u tom periodu biti na području gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo, ovu sportsku manifestaciju ćemo iskoristiti da predstavimo sve turističke potencijale i time obezbijedimo novi pozitivan talas za razvoj, naročito zimskog turizma.
S tim u vezi dosta smo učinili, ali nam predstoji najvažniji posao.
Smatram da nam je Olimpijada prilika da bolje uradimo sportsku i turističku infrastrukturu, što je poseban benefit Olimpijade.
Veoma je dobro što ćemo na području Istočnog Sarajeva imati savršeno uređene staze za alpske discipline na Jahorini, na Dvorištima ćemo imati jedan od najboljih biatlon, odnosno, nordijskih centara na području bivše Jugoslavije.
Benefit Olimpijade mladih jeste i taj što ćemo imati novi sport na području BiH, a to je karling, koji uvodimo na ove prostore.
Drago nam je što se kolege u FBiH veoma ozbiljno spremaju za ovaj sportski događaj i što će i sva borilišta u FBiH biti sasvim spremna do zvaničnog početka EYOF-a.
Zbog svega navedenog smatram da imamo razloga za zadovoljstvo.
Posebno me raduje što ćemo imati novo iskustvo i što će sportski klubovi i sportski radnici dobiti jaku referencu po pitanju organizacije velikih takmičenja i stvoriti uslove da idemo dalje.
Nama EYOF jeste važan sam po sebi, ali ga gledamo i kao stepenicu do dobijanja novih važnih takmičenja zimskih sportova.
U tom kontekstu Olimpijadu ističemo kao događaj decenije i moram istaći da, poslije početničkih muka oko organizacije ovog velikog sportskog događaja, imamo podršku svih institucija i da smo u proteklih godinu dana objedinili podršku od državnog do lokalnog nivoa i svi stojimo iza organizacije Olimpijade, što je garancija da ćemo ispuniti sve ono što se od nas očekuje.
Želim da izrazim zadovoljstvo što su Olimijske igre opet na istom mjestu i trebaju da nas pozicioniraju u centar pozitivnih događaja po pitanju odnosa Evrope i svijeta prema ovom područje.
Godinama smo bili predmet posmatranja na negativan način kada je u pitanju ovaj prostor i smatram da mi kao gradovi domaćini i ova Olimpijada, u potpuno drugačijem, pozitivnom svjetlu predstavljamo sve ono čime raspolažemo.
Otvaranje Olimpijade planirano je na stadionu Koševo, a zatvaranje i predaja zastave narednom domaćinu EYOF-a na stadionu Slavija u Istočnom Sarajevu. To su spektakularni događaji i koristim priliku da i na ovaj način pozovem širu javnost da prisustvuju ovom veličanstvenoj sportskoj manifestaciji. Gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo bit će dostoji domaćini.

BIOGRAFIJA

Nenad Vuković rođen je 24. 03. 1978. godine u Sarajevu, općina Centar. Osnovnu školu završio je u Sarajevu, a Gimnaziju, opći smjer, u Srednjoškolskom centru Pale.
Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu bio je redovni student Fakulteta fizičke kulture, gdje je 2002. godine diplomirao i istekao zvanje profesora fizičkog vaspitanja.
Radni odnos zasnovao je u Osnovnoj školi Pale, gdje je od 2002. do 2009. godine radio kao nastavnik fizičkog vaspitanja. Tri puta je biran za odbornika u Skupštinu općine Pale, kao kandidat na lokalnim izborima 2008., 2012. i 2016. godine. Funkciju zamjenika načelnika općine Pale obavljao je u dva mandata, u periodu 2009.-2012. i u periodu 2012. – 2016. godina.
Za to vrijeme Pale su dobile status razvijene općine, postale respektabilna urbana sredina, te Univerzitetski i sportski centar. Kao zamjenik načelnika vodio je projekat dobijanja „Bikon statusa“ za općini Pale o temi Turistički potencijali u fiunkciji razvoja lokalne zajednice.
Za vrijeme njegovog angažmana u opštini Pale, realizovani su najveći poslijeratni projekti u ovoj lokalnoj zajednici: izgrađen je Sportsko-poslovni centar “Peki”, gradsko šetalište i Studentski trg.
Oženjen je i otac troje djece.

Komentari

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com