SABAHUDIN KLISURA, NAČELNIK OPĆINE FOJNICA:

NASLOVNICA S.KLISURA

INTERVJU SABAHUDIN KLISURA, NACELNIK OPCINE FOJNICA

SABAHUDIN KLISURA, NAČELNIK OPĆINE FOJNICA:

PRIRODNI RESURSI BILI SU I OSTALI
OSNOVNI ELEMENTI  PRIVREDNOG PROGRESA

Tekst Anida Ramić
Fotografije Općina Fojnica

Zahvaljujući termalnim izvorima i zdravstveno-rehabilitacionom kompleksu, Fojnica već je decenijama prepoznatljiva u makro okruženju, a bogastvo šumskim resursom jedno je od okosnica privrednog razvoja.
Šta čini općedruštveni i privredni ambijent ove lokalne zajednice, šta je izdvaja od ostalih i koje aktivnosti općinska administracija realizuje s ciljem stvaranja uslova za što bolje uslove življenja?
Na navedena i druga pitanja odgovore je dao općinski načelnik Sabahudin Klisura.

BH BUSINESS MAGAZINER:
Gospodine Klisura koje su bile osnovne karakteristike privrednog razvoja općine Fojnica u predratnom periodu?

S. KLISURA:
Općina Fojnica je do devedesetih godina prošloga stoljeća imala značajnu privrednu ulogu. Naime, u Fojnici su radili mnogi privredni subjekti, a koji su, pored ljudi iz Fojnice, zapošljavali jako puno ljudi, koji su zbog posla doselili u Fojnicu.
Neki od tih, nekada značajnih privrednih subjekata bili su Tvornica užadi, Šipad Sarajevo, te Pilana Fojnica.
Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća općina Fojnica je svoj privredni razvoj bazirala na drvoprerđivačkoj i tekstilnoj industriji. Oko 1.500 radnika je radilo u drvoprerađivačkoj industriji, pilani i finalnoj obradi drveta, a oko 400 radnika u tekstilnoj industriji, fabrici trikotaže.
Također, u Fojnici je bila razvijena i metaloprerađivačka industrija zahvaljujući Tvornici čeličnih užadi, u kojoj je bilo zaposleno 120 radnika.

OSLONAC NA RAZVOJ TURIZMA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta predstavlja osnovne elemente privrednog razvoja Fojnice ?

S. KLISURA:
Poslije ratnih dešavanja, nažalost, nekadašnje stanje se promijenilo, ali su nove kompanije omogućile su zapošljavaju građane Fojnice.
To se posebno odnosi na uspješan rad kompanije MS WOOD koja se bavi proizvodnjom namještaja i koja zapošljava blizu 400 ljudi.
Također, imamo i manja i srednja preduzeća, u prvom redu to je preduzeće MIAM, koje se bavi preradom drveta, „Štamparija“ i druga.
Kada su u pitanju infrastrukturni projekti koje smo uspješno završili, u proteklom periodu izgrađeni su i otvoreni Zelena pijaca i autobuska stanica, koji su godinama bili prioritetni.
Ipak Fojnica zadnjih godina svoj razvoj oslanja na razvoj turizma.
Naime, termalna voda je jedan od osnovnih resursa kojima obiluje ovo područje. Zato je u ovoj oblasti izražena izgradnja novih i preuređivanje starih smještajnih kapaciteta.
Izgrađeno je apartmansko naselje Aquareumal, hotel Nature, te renoviran hotel Reumal.
Shodno tome, Fojnica zadovoljava standarde turističkog mjesta kada su upitanju smještajni kapaciteti sa svim pratećim sadržajima kao što je Aquapark, izgrađen posljednih godina.
Kada tome dodamo bogato kulturno-historijsko naslijeđe: Franjevački samostan, Atik džamiju, tekije, stećke, ali i prirodna blaga poput Prokoškog jezera, slapova Kozice, ski centra Brusnica, to potvrđuje da je Fojnica turistički atraktivno područje.

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koje aktivnosti realizujete s ciljem privlačenja investitora?

S. KLISURA:
Općina Fojnica je svoj maksimalni angažman za privlačenje investitora podredila izgradnji turističko-poslovne zone, koja trenutno prolazi kroz administrativne procedure, a u fazi je rješavanje imovinsko- pravnih odnosa.
Cilj nam je investitorima ponuditi ambijent u kojem su sigurni da mogu razvijati svoj biznis, te da korist imaju i investitori i lokalna zajednica.
Zadovoljstvo mi je kada čujem od onih koji su već investirali u našu Općinu da su im općinske službe bile od maksimalne koristi, te da su doprinijeli bržem rješavanju njihovih zahtjeva.
Želimo da iskoristimo sve komparativne prednosti koje posjedujemo kako bi što više investitora doveli u našu Općinu.

BUDŽET VEĆI ZA 40 POSTO

BH BUSINESS MAGAZINE:
Koliko je sredstava planirano i za realizaciju kojih kapitalnih projekata?

S KLISURA:
Općina Fojnica je za 2018.godinu planirala 760.000,00 KM za kapitalne investicije.
Iako ovo i nisu neka značajna sredstva posmatrajući potrebe naše Općine, navedeni iznos je povećan u zadnjih nekoliko godina.
Naime, uspjeli u zadnjih nekoliko godina povećati budžet za čak 40 posto.
Nastojat ćemo da budžet povećavamo i u narednim godinama, te da postane razvojni.
S tim u vezi, sve više sredstava planiramo za stvaranje boljih uslova za kapitalne projekte, kako bismo stvorili preduslov za daljni razvoj Općine.
Sredstva smo ove godine planirali u najvećoj mjeri za izgradnju i rekonstrukciju lokalnih puteva, zatim izgradnja kanalizacione i vodovodne mreže, kao i izradu Adresnog registra koji planiramo da završimo u 2018. godini.
U narednom periodu planiramo izgradnju šetališnih i biciklističkih staza za dalji razvoj ponude našeg grada u turističkom smislu. Želimo i da cjelokupnu dionicu puta R 434, Fojničko raskrsće – Fojnica, obnovimo i zamijenimo asfalt, sa izgradnjom trotoara za pješake.
To se posebno odnosi na dijelove gdje djeca idu u školu, u Ostružnici i Pločarima. Jedan od infrastrukturnih projekata je i proširenje kanalizacione i vodovodne mreže na cijelom području Općine, te poduzimanje značajnih aktivnosti na izgradnji poslovno – turističke zone.

JEDINSTVENE PRIRODNE LJEPOTE I KULTURNO-HISTORIJSKA BAŠTINA

BH BUSINESS MAGAZINE:
Šta općinu Fojnica izdvaja od ostalih lokalnih bh. zajednica?

S. KLISURA:
Ono što Fojnicu izdvaja jesu njene prirodne ljepote, a to je već pomenuto Prokoško jezero, slapovi Kozice, planinski masiv vranice, Jezernica, Pogorelica, Brusnica i veliki broj mjesta za odmor i rekreaciju.
Kulturno-historijski spomenici i bogata baština ovaj kraj čine još jedinstvenijim.
Naime, tu je Franjevački samostan, u kojem se čuva čuvena Ahdnama, jedan od najstarijih dokumenata o ljudskim pravima.
Osim toga, tu je Atik džamija, tekije nakšibendijskog reda, ostaci srednjovjekovnog grada Kozograda, nekropole stećaka i mnoštvo drugih posebnosti.
Kada govorimo o prednostima Fojnice u odnosu na druge sredine onda moramo reći da je Fojnica s jedne strane, idealno mjesto za miran porodični život i odmor, a s druge strane nalazi se relativno blizu Sarajevu, što je itekako bitna činjenica.

USPJEŠAN MENADŽER
– USPJEŠAN NAČELNIK

BH BUSINESS MAGAZINE:
Gospodine Klisura, kakav je Vaš stav o sintagmi „Općinski načelnik-menadžer“?

S. KLISURA:
U svakodnevnom obavljanju poslova načelnika neophodno je imati menadžerske sposobnosti.
Načelnik mora u svakom trenutku biti sposoban da iznađe najbolja moguća rješenja za svaku situaciju.
Načelnik je tu da zadovolji potrebe građana, ali istovremeno mora pozitivno realizovati niz aktivnosti koje se provode u lokalnoj zajednici, te obezbijediti funkcionalan i besprijekoran rad općinske administracije.
Sve ovo navodi na zaključak da samo uspješan menadžer može biti i uspješan načelnik.

BIOGRAFIJA
SABAHUDIN KLISURA rođen je 5. septembra 1976. godine u Fojnici, gdje je završio osnovnu i srednju škole. Diplomirao je na Fakultetu zdravstevih studija 2010. godine u Sarajevu.
Karijeru započinje 1997. godine u Lječilištu Reumal, u Biohemijsko – hematološkom labaratoriju. Nakon diplomiranja prelazi u JU Dom zdravlja Fojnica, gdje vodi Higijensko – epidemiološku službu.
Na tom radnom mjestu ostaje sve do imenovanja za načelnika općine Fojnica, juni 2015. godine.
Oženjen je i otac troje djece.

Komentari

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com